Mikrochip skal snuse opp bomber

Israelsk selskap med ny oppfinnelse.

REVOLUSJON: Nanoteknologi kan revolusjonere metodene for å spore opp bomber og eksplosiver. Arkivfoto: TOR ARNE DALSNES
REVOLUSJON: Nanoteknologi kan revolusjonere metodene for å spore opp bomber og eksplosiver. Arkivfoto: TOR ARNE DALSNES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et israelsk selskap har funnet opp nytt elektronisk utstyr for å oppdage eksplosiver. Teknologien gjør det mulig å avdekke de minste spor av eksplosive materialer, skriver forskerne i tidsskriftet Nature Communications.

Det elektroniske utstyret bruker nanoteknologi for å avdekke spor av eksplosive materialer. Teknologien kan også skille ulike eksplosive materialer fra hverandre.

Utstyret er bærbart og kan oppdage spor etter eksplosiver på flere meters avstand. Flere av testene som ble gjort på utstyret, ble gjort i luft som var «forurenset», for eksempel av sigarettrøyk.

Utstyr som i dag brukes til å oppdage eksplosiver, er som oftest store og tunge maskiner, og klarer ikke oppdage alle typer eksplosiver, skriver tidsskriftet. Den nye teknologien klarte derimot å oppdage både militære eksplosiver og materialer som ofte brukes i hjemmelagde bomber.
NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer