Antarktis:

Mikroplast funnet i nysnø

For første gang i historien har forskere oppdaget mikroplast i nysnø samlet fra 19 forskjellige steder i Antarktis. - Utrolig trist, sier forskeren bak studiet.

IKKE LENGER UBERØRT: Deler av en pingvinkoloni avbildet 15. januar på et isflak nord i Antarktis. Nå har forskere funnet mikroplast i nysnø en rekke steder i området. Foto: REUTERS/Natalie Thomas
IKKE LENGER UBERØRT: Deler av en pingvinkoloni avbildet 15. januar på et isflak nord i Antarktis. Nå har forskere funnet mikroplast i nysnø en rekke steder i området. Foto: REUTERS/Natalie Thomas Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Funnet er gjort av forskere fra University of Canterbury i New Zealand. De kunne påvise hele 13 ulike typer mikroplast i nysnø som var plukket fra 19 ulike steder i Antarktis, skriver The Guardian.

Den vanligste mikroplast-typen var såkalt «PET», som i hovedsak brukes i plastflasker og klær.

- Vi var optimistiske og trodde ikke vi ville finne mikroplast i et så uberørt og avsidesliggende område, sier Laura Revell, som var en av de ansvarlige forskerne for studiet.

Hun trodde ikke at det ville bli påvist mikroplast på hvert eneste av de 19 hentepunktene.

- Det synliggjør omfanget av plastforurensing selv i et av de mest avsidesliggende områdene i verden. Det er utrolig trist, sier PhD-studerte Alex Aves, som var den som gjorde funnene.

NY RAPPORT: En ny rapport fra WWF avdekker effekter av enorme mengder plast i havet. Video: Fredrik Myhre / WWF, anekrasov / Pond5 / WWF-US, richcareyzim / Pond5 / WWF-US. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

Mikroplast er plastpartikler som er mindre enn et riskorn. De er ofte for små til å kunne ses med det blotte øye.

Tidligere har det blitt oppdaget mikroplast i havis og vann på overflaten i Antarktis, men dette er altså første gang det oppdages i nysnø.

Mikroplast er også blitt funnet nær toppen av Mount Everest og på store havdyp – i tillegg til en lang rekke andre steder over hele verden.

Usikker herkomst

Ifølge The Guardian fant Aves i gjennomsnitt 29 mikroplastartikler per liter smeltet snø.

Det er høyere konsentrasjoner enn det som tidligere er målt i Rosshavet, ei stor bukt fra Sørishavet inn i det antarktiske kontinentet, samt høyere enn tidligere målinger i havisen på Antarktis.

Forskerne har regnet seg fram til at mikroplasten potensielt kan ha reist flere tusen kilometer gjennom luften, men understreker også at funnet kan være et resultat av økt menneskelig aktivitet i Antarktis.

- Vi fant et bilde av noen markeringsflagg som har blitt satt opp rundt basen. Fargene på flagget matcher de mest vanlige fargene vi fant på mikroplasten, forteller Aves til avisa.

Global trussel

Ifølge Miljødirektoratet måles mikroplast overalt i naturen, og er ansett som en global trussel for sårbare naturområder og næringskjeder.

Enorme mengder plastsøppel havner hvert år i naturen, og deler av dette brytes etter hvert ned til mikroplast. Det antas at mesteparten av mikroplasten til slutt vil havne i havet og synke til bunns, skriver de videre.

Mikroplast stammer også fra bildekk, kosmetikk og klær laget av syntetiske materialer.

I Norge er mikroplast også påvist både i ferskvann, jord og avløpsslam.

I mars kunne forskere for første gang påvise mikroplast i blodet til mennesker. 80 prosent av dem som ble testet, hadde plast i blodomløpet, viste funnene, som ble publisert i forskningstidsskriftet Environment International og er omtalt av The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer