Antarktis:

Mikroplast funnet i nysnø

For første gang i historien har forskere oppdaget mikroplast i nysnø samlet fra 19 forskjellige steder i Antarktis. - Utrolig trist, sier forskeren bak studiet.

IKKE LENGER UBERØRT: Deler av en pingvinkoloni avbildet 15. januar på et isflak nord i Antarktis. Nå har forskere funnet mikroplast i nysnø en rekke steder i området. Foto: REUTERS/Natalie Thomas
IKKE LENGER UBERØRT: Deler av en pingvinkoloni avbildet 15. januar på et isflak nord i Antarktis. Nå har forskere funnet mikroplast i nysnø en rekke steder i området. Foto: REUTERS/Natalie Thomas Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Funnet er gjort av forskere fra University of Canterbury i New Zealand. De kunne påvise hele 13 ulike typer mikroplast i nysnø som var plukket fra 19 ulike steder i Antarktis, skriver The Guardian.

Den vanligste mikroplast-typen var såkalt «PET», som i hovedsak brukes i plastflasker og klær.

- Vi var optimistiske og trodde ikke vi ville finne mikroplast i et så uberørt og avsidesliggende område, sier Laura Revell, som var en av de ansvarlige forskerne for studiet.

Hun trodde ikke at det ville bli påvist mikroplast på hvert eneste av de 19 hentepunktene.

- Det synliggjør omfanget av plastforurensing selv i et av de mest avsidesliggende områdene i verden. Det er utrolig trist, sier PhD-studerte Alex Aves, som var den som gjorde funnene.

Mikroplast er plastpartikler som er mindre enn et riskorn. De er ofte for små til å kunne ses med det blotte øye.

Tidligere har det blitt oppdaget mikroplast i havis og vann på overflaten i Antarktis, men dette er altså første gang det oppdages i nysnø.

Mikroplast er også blitt funnet nær toppen av Mount Everest og på store havdyp – i tillegg til en lang rekke andre steder over hele verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer