Mikrorobot oppdager kreft

Norske forskere utvikler robotpille.

MED ARMER OG BEIN: Robotpilla vil etter planen være ferdig utviklet i løpet av august 2010. Den lille verdensnyheten, som er på størrelse med en litt stor tranpille, vil ved hjelp av armer, bein, propeller, tang og sensorer, både kunne bevege seg, svømme, fotografere og ta en rekke prøver. Hovedformålet blir å oppdage kreft i tykktarmen. Illustrasjon: SINTEF
MED ARMER OG BEIN: Robotpilla vil etter planen være ferdig utviklet i løpet av august 2010. Den lille verdensnyheten, som er på størrelse med en litt stor tranpille, vil ved hjelp av armer, bein, propeller, tang og sensorer, både kunne bevege seg, svømme, fotografere og ta en rekke prøver. Hovedformålet blir å oppdage kreft i tykktarmen. Illustrasjon: SINTEF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet):Snart kan et legebesøk ende i at du må svelge en liten robot. For norske og internasjonale forskere har nå laget prototypen på verdens første robotpille.

Robotpilla skal svelges hel under et legebesøk. I løpet av tre timer vil den bevege seg gjennom hele fordøyelsessystemet. Den vil ta bilder, samle prøver og kunne oppdage om noe i tarmen ikke er som det skal. I august neste år avsluttes prosjektet. Da skal den knøttlille roboten ut i produksjon.

Redder liv
— Hovedmålet dens vil bli å oppdage kreft i tykktarmen, forteller seniorforsker i SINTEF, Thomas Langø.

Langø er med på utviklingen av den nye pilla, og forteller at arbeidet både er spennende og nødvendig.

— Kreft i tykktarmen er den 3. mest dødelige krefttypen i verden. Hvis vi greier å utvikle en robot som kan oppdage denne kreften tidlig, kan vi redde mange liv, sier han. Han forteller at målet er at så mange som mulig skal teste seg fra de fyller 50 år.

Mange rammes
Ifølge Kreftforeningen rammer kreft i tykktarmen stort sett eldre, og bare cirka ti prosent dem under 55 år. Cirka 3000 personer får svulst i tykktarm og endetarm hvert år, omtrent like mange menn som kvinner.

Det som gjør at roboten helt sikkert vil redde liv, er at den viser legen i minste detalj hvordan det ser ut i den fem og en halv meter lange tarmen.

— Man kan oppdage kreft ved vanlig screening, men studier viser at veldig mange dropper disse undersøkelsene fordi de er ubehagelige. I Tyskland viser forsøk at bare én prosent dukker opp når de blir innkalt. Vi håper at vårt smertefrie alternativ vil få flere til å undersøke seg, sier Langø.

Verdensnyhet
Robotpilla vil bli den første i verden av sitt slag. Den lille verdensnyheten vil fungere som en avansert radiobil og blir utstyrt med videokamera, tang, skalpell og måleinstrumenter. Den vil både kunne operere og ta med prøver ut hvis den oppdager noe i tarmene som kan gjøre pasienten syk.

Overlege og kirurg Ronald Mårvik ved St. Olavs Hospital tror pilla kan få enorm betydning med tida.

— Denne pilla kan ikke bare diagnostisere men også behandle. Det er noe helt nytt. Vi forventer at innen få år vil den bli revolusjonerende, sier Mårvik til Dagbladet.

Smertefri
— Vi antar at det vil ta cirka tre timer fra pasienten svelger roboten til den kommer ut igjen. Den følger fordøyelsessystemet, men fordi vi kan styre den, vil den kunne bevege seg langt raskere igjennom det enn hva som er normalt, sier Langø.

I dag må man bruke tarmskopi for å oppdage kreft i tynn og tykktarmen. Da føres en slange inn i tarmene, enten gjennom munnen eller via endetarmen. Begge metodene går for å være ubehagelige, og ikke alltid vellykkede heller. Det skal blant annet være vanskelig å nå deler av tynntarmen ved hjelp av tarmskopi.

— Studier viser at veldig mange dropper disse undersøkelsene fordi de er ubehagelige. Vi håper at vårt smertefrie alternativ vil få flere til å undersøke seg, sier Langø.

FORSKER: Seniorforsker Thomas Langø ved SINTEF i Trondheim er med på å utvikle robotpilla. Han forteller at formålet med den lille verdensnyheten blir å oppdage tykktarmkreft på en rask og smertefri måte. Foto: SINTEF
FORSKER: Seniorforsker Thomas Langø ved SINTEF i Trondheim er med på å utvikle robotpilla. Han forteller at formålet med den lille verdensnyheten blir å oppdage tykktarmkreft på en rask og smertefri måte. Foto: SINTEF Vis mer

Han forteller videre at det per i dag ikke finnes noe program for å screene nordmenns tarmer for kreft, men at helsemyndighetene ønsker å innføre et program for dette i løpet av få år.

— Vi håper at screeningen da vil foregå ved hjelp av pilla vår, sier Langø.

Pilla vil kunne bevege seg framover på flere måter, enten ved hjelp av magnetfelt, eller armer og bein. Det er også undersøkt muligheten for at den skal kunne svømme i en veskefylt mage ved hjelp av fire små propeller.


Klar neste år
— Den vil etter all sannsynlighet oppdage kreft på et mye tidligere stadium enn i dag og sånn sett bidra til at pasienter oftere kan få behandling før en svulst har rukket å spre seg, sier Mårvik.

Neste generasjon robotpille vil også kunne ta prøver fra mage-tarmsystemet. Den lille dingsen vil inneholde bitte små verktøy som tar vevsprøver som seinere kan sjekkes i laboratorium.I tillegg til de norske forskerne har eksperter fra ti land bidratt til utviklingen av robotpilla.

— Til sammen er vi 17 partnere. I tillegg til SINTEF i Trondheim, deltar SINTEF i Oslo og St. Olavs Hospital i forskningsarbeidet her til lands, sier Langø.

Utviklingen av robotpilla har foregått i to år allerede. Prototypen er klar, og ifølge Langø er det forventet at pilla vil være helt ferdig innen august 2010.

Tykktarmkreft

• Tykktarmkreft er nest etter prostatakreft hos menn og brystkreft hos kvinner den vanligste kreftsykdommen i Norge med mer enn 2500 nye tilfeller hvert år.

• Tykktarmkreft er svulster som oppstår i slimhinnen i tykktarmen eller endetarmen. Når svulsten blir stor, vil den hindre passasje av tarminnhold.

 •Tykktarmkreft kan oppstå i polypper, dvs små knollformede utvekster i tarmen. Disse er godartede til å begynne med, men med tiden kan det bli kreft i dem.

• Avføringsforandringer og blod i avføringen er de vanligste symptomene.

• Magesmerter forekommer også hos omtrent en tredel av pasientene med tykktarmkreft.

• Det viktigste er å legge merke til forandringer i avføringsmønsteret. Betydelige endringer som varer over tid, enten i konsistens, sammensetning eller farge kan være tegn på kreft, og bør undersøkes.

• Blod i avføringen kan påvises med enkle tester, og dette bør gjøres også hos pasienter med hemorrhoider, selv om det er sannsynlig at det er hemorrhoidene som har blødd.

 •Legen vil som regel undersøke i endetarmen, og de fleste svulster i endetarmen kan oppdages på den måten. Hvis svulsten sitter lenger opp, vil både røntgen og tarmskopi være aktuelle metoder for å påvise den. Som oftest gjøres en tarmskopi fordi da kan man ta en vevsprøve av svulsten.

Kilde: Helsenett.noKlikk for innhold

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer