Foto: Reuters / NTB Scanpix
Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Milano ser ut som en krigssone etter demonstrasjon mot matmesse

Politiet i gatekamp mot demonstranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har i dag vært store demonstrasjoner mot en matmesse i italienske Milano, og etter hvert endte det i kraftige sammenstøt med politiet.

Maskerte demonstranter har tent på biler, knust vinduer og kastet gjenstander mot politiet - som har slått kraftig tilbake.

Deler av motebyen ser derfor ut som en krigssone.

Bråket startet ifølge Reuters bare timer etter at statsminister Matteo Renzi åpnet utstillingen som har bærekraftig matproduksjon som tema.

Vandreutstilling - I dag er det som om Italia omfavner verden. Alle dere eksperter som sa at vi ikke kom til å klare det, dette er svaret vårt. Jeg liker å tenke at i morgen begynner i dag, sa Renzi.

Foto: Reuters / NTB Scanpix
Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I stedet smalt det.

Expo Milano er en vandremesse - en såkalt verdensutstilling - som varer i opptil seks måneder. Den første ble arrangert så tidlig som i 1851.

Byer verden rundt søker om å bli vertskap, og investerer kraftig i forkant av arrangementet. Da Shanghai hadde messa i 2010 var det tidenes største, med 73 millioner besøkende.

Paris var vertskap i 1899, og i forkant av arrangementet reiste byen Effeltårnet.

Protester Messa i Milano har derimot møtt mye kritikk - blant annet for overdådig pengebruk samtidig som landet har store utfordringer - og de siste dagene har det vært store demonstrasjoner i den italienske byen.

Foto: EPA / NTB Scanpix
Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Expo lovet nye jobber og bedre velstand, men har i stedet ført til utnyttelse av arbeidskraft, men utvidet bruk av overtid, sier en av initiativtakerne til demonstrasjonen, Valentina Gazzara, til NBC.

I forkant av åpningen har det også haglet med beskyldninger om korrupsjon, og flere av lederne i organisasjonen er blitt arrestert. Kostnader har oversteget budsjettene og selv nå - etter at messa er åpnet - er store deler av området fortsatt ikke ferdigstilt.

Hovedtemaet på Milano-messa har vært teknologi, inovasjon, kultur, tradisjoner og kreativitet - og hvordan dette forholder seg til matvarer og matvaner.

Foto: AFP / NTB Scanpix
Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer