ARRESTERT: Rocco Morabito har vært en av Italias mest etterlyste narkotikasjefer, og denne uken ble han arrestert på et hotell i Uruguay. Han har vært etterlyst siden 1994, da han forsøkte å importere nesten et tonn kokain til Italia. Video: CNN / NTB Scanpix / Redigering: Kristine... Vis mer

Rocco Morabito er arrestert

«Milanos kokainkonge» klarte å lure myndighetene i 23 år. Så skulle datteren begynne på skolen ...

En av Italias mest ettersøkte mafiasjefer ble arrestert i Uruguay etter å ha registrert datteren i skolesystemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha vært på rømmen siden 1994 har Rocco Morabito, også kalt «Kokainkongen i Milano» (50), blitt arrestert på et hotell i Uruguay. Det melder The Guardian.

Italienske myndigheter sier at mannen, som leder Italias mektigste organiserte kriminalitetsgruppe, ‘Ndrangheta, oppholdte seg i landsbyen Punta del Esta med falske, brasilianske papirer i elleve år. Der har han gått under navnet Francisco Capeletto.

Han sto på Italias liste over mest ettersøkte mafiamedlemmer.

Politiet i Uruguay sier Morabito, som har vært under en internasjonal arrestordre siden 1995, ble arrestert etter en seks måneder lang etterforskning.

Avslørt av datterens skole

I mange år hadde søket etter 50-åringen i all hovedsak forgått i Brasil, men for et halvt år siden endret politiet kursen mot Uruguay etter at Morabito registrerte datteren på en lokal skole under sitt eget navn.

I går ble mafiasjefen pågrepet på et luksushotell Montevideo, Uruguays hovedstadm, sammen med kona.

- Etter å ha gått igjennom sakene hans fant vi 13 mobiltelefoner, 12 bankkort, to biler, 150 passbilder, et portugisisk pass, juveler, 50 000 dollar (ca. 400 000 norske kroner) og en pistol, sier det Uruguayanske innenriksdepartementet.


   ARRESTERT: Italias mest ettersøkte kokainlanger er arrestert av Uruguays politi etter å ha registrert datteren i skolesystemet. Mafiasjefen har vært på rømmen siden 1994. Foto: Italian Police / Handout / EPA
ARRESTERT: Italias mest ettersøkte kokainlanger er arrestert av Uruguays politi etter å ha registrert datteren i skolesystemet. Mafiasjefen har vært på rømmen siden 1994. Foto: Italian Police / Handout / EPA Vis mer

I en uttalelse gratulerte den italienske innenriksministeren, Marco Minniti, italiensk og uruguayansk politi for samarbeidet som resulterte i arrestasjonen av landenes mest ettersøkte mann.

Dømt til 30 år i fengsel

Morabito er ifølge avisa Corriere della Sera dømt til 30 år i fengsel i Italia, og har vært ettersøkt av politiet siden 1994 etter et forsøk på å importere et tonn kokain fra Brasil til Italia.

- Han er mistenkt for å ha fraktet narkotika fra Milano til andre deler av landet. I tillegg er han etterlyst for å tilhøre en kriminell organisasjon som driver med narkotikahandel, sier Minniti.

Morabitos advokat sier til italienske medier at Morabito har holdt seg unna andre kriminelle aktiviteter siden 1994. Likevel vil han holdes fengslet i Uruguay for dokumentforfalskning og identitetstyveri de neste tre månedene mens han venter på en formell, italiensk utleveringsforespørsel.

Styrer verdens kokainhandel

Saksadvokat for Calabria-regionen, Federico Cafiero de Raho, sier Morabito har spilt en stor rolle i kokainhandelen mellom Sør-Amerika og Milano. Han sier at gjerningsmannen også har hatt en nøkkelrolle i ‘Ndrangheta-mafiaen, ei gruppe som styrer en stor del av verdens kokainhandel.

Italienske påtalemyndigheter har uttalt at organisasjonen sørger for at størrelsen og kvaliteten på kokainet lever opp til forhandlernes forventninger ved å plassere gjengsjefer nær produksjonen i Latin-Amerika.

Mest ettersøkt

Morabito er en av innenriksministerens fem mest ettersøkte. Lista inkluderer også den sicilianske mafiasjefen, Matteo Messina Denaro.

I fjor avslørte italiensk politi to andre ’Ndranghetasjefer på rømmen etter å ha oppdaget dem mens de bodde på et fjell.

Både Giuseppe Ferraro (47) og Giuseppe Crea (37). Var høytragerende medlemmer av organisasjonen, og har vært oppført på lista over Italias farligste rømlinger.

Ferraro, som ble dømt for brutale mord, hadde vært på rømmen i 18 år, mens Crea som var etterlyst for mafiavirksomhet og utpressing forsvant for ti år siden.

SKJULESTED: I dette huset i Punta del Este i Uruguay skjulte Italias mest ettersøkte kokainlanger seg mens han var på rømmen fra italienske myndigheter. Foto: REUTERS/Ricardo Figeredo URUGUAY OUT
SKJULESTED: I dette huset i Punta del Este i Uruguay skjulte Italias mest ettersøkte kokainlanger seg mens han var på rømmen fra italienske myndigheter. Foto: REUTERS/Ricardo Figeredo URUGUAY OUT Vis mer