Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mild kvotering skal sikre innvandrere jobb

Inkluderings- minister Audun Lysbakken mener mild kvotering må til for å sikre personer med minoritetsbakgrunn jobb i norske kommuner.

TAR TAK: Barne-,likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken besøker Sarpsborg Sykehjem i forbindelse med at Sarpsborg kommune inngår avtale om at kommunen skal innkalle flere med ikke vestlig bakgrunn til jobbintervju. Fra venstre varaordfører fra Ap, Linda Karlsen, avdelingsleder Mergita Jupolli, statsråd Audun Lysbakken og sykepleier Dobrinka Linptcheva. Foto: Jacques Hvistendahl
TAR TAK: Barne-,likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken besøker Sarpsborg Sykehjem i forbindelse med at Sarpsborg kommune inngår avtale om at kommunen skal innkalle flere med ikke vestlig bakgrunn til jobbintervju. Fra venstre varaordfører fra Ap, Linda Karlsen, avdelingsleder Mergita Jupolli, statsråd Audun Lysbakken og sykepleier Dobrinka Linptcheva. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SARPSBORG (Dagbladet): Sarpsborg kommune er første kommune som forplikter seg til å innkalle kvalifiserte søkere med minoritetsbakgrunn til intervju. Statsråd Audun Lysbakken mener en slik ordning har gitt «oppsiktsvekkende gode» resultater i staten, og vil ha tilsvarende avtaler i alle kommuner.

Samme mulighet
 —Vi trenger en slik forsiktig kvotering for å sikre at alle skal få samme mulighet til å presentere seg. Det er ikke kvotering til jobb. Men en viktig årsak til at mennesker med minoritetsbakgrunn ikke får jobb, er at de ikke blir innkalt til jobbintervju og ikke får vist seg fram, sier Lysbakken til Dagbladet.
  —Nøkkel til integrering
 —Vi har i dag et diskrimineringsproblem i norsk arbeidsliv. I staten har vi i siden 2002 hatt krav om at kvalifiserte innvandrere skal innkalles til intervju. En kartlegging viser at 33 prosent av personer med innvandrerbakgrunn fra ikke-vestlige land som ble innkalt til intervju, ble ansatt i jobben de søkte på. Vi regner med like gode resultater i kommunene. Arbeid er nøkkelen til integrering og likestilling. Vi ønsker derfor å spre denne modellen til flest mulig kommuner, sier Lysbakken til Dagbladet. Han sier diskriminering er vanskelig å bevise.
  Muhammed velges bort
 —Men i praksis blir mennesker med navn som ikke klinger som norske, valgt bort. Det er lettere å få jobb hvis du heter Morten enn om du heter Muhammed. Mange høyt kvalifiserte mennesker slipper ikke inn. De har ofte søkt hundrevis av jobber uten å komme til intervju. Jeg tror det å få møte arbeidsgiveren og få brutt ned stereotypier, vil bidra til at flere får jobb, sier Audun Lysbakken. Han sier målgruppen er personer med flerkulturell og ikke-vestlig bakgrunn.

Ikke skifte navn
 —Tror du ordningen med pålagt intervju av søkere med minoritetsbakgrunn vil vekke strid?
 —Det kan hende. Men hvis man synes dette er å gå for langt, erkjenner man ikke at det finnes diskriminering i det norske arbeidslivet. Dette er et nødvendig mottiltak, sier Lysbakken. Avdelingsleder ved Sarpsborg sykehjem, Mergita Jupolli, som har bakgrunn i Kosovo, tror intervjuordningen vil fungere. —Det skal ikke være nødvendig å skifte navn for å få jobb, sier hun.

Sarpsborg først ut
 I går besøkte Lysbakken Sarpsborg kommune som undertegnet avtale med Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) om en intervjuordning. Ifølge Lysbakken er Sarpsborg valgt fordi kommunene allerede har en god strategi for integrering. Ved Sarpsborg sykehjem, som var åstedet for lanseringen av tiltaket, er det 15 nasjonaliteter representert. Men i kommunen med i overkant av 52.000 innbyggere, hvorav om lag 12 prosent har minoritetsbakgrunn, har bare om lag seks prosent av de om lag 4000 ansatte i kommunen minoritetsbakgrunn. —Målet må være at andelen med minoritetsbakgrunn som er ansatt i kommunen gjenspeiler minoritetsandelen av befolkningen i Sarpsborg, sier varaordfører i Sarpsborg, Linda Karlsen (Ap).


Vi har i dag et diskrimineringsproblem i norsk arbeidsliv.  Audun Lysbakken,# inkluderingsminister
Klikk for innhold

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media