Mild kvotering skal sikre innvandrere jobb

Inkluderings- minister Audun Lysbakken mener mild kvotering må til for å sikre personer med minoritetsbakgrunn jobb i norske kommuner.

TAR TAK: Barne-,likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken besøker Sarpsborg Sykehjem i forbindelse med at Sarpsborg kommune inngår avtale om at kommunen skal innkalle flere med ikke vestlig bakgrunn til jobbintervju. Fra venstre varaordfører fra Ap, Linda Karlsen, avdelingsleder Mergita Jupolli, statsråd Audun Lysbakken og sykepleier Dobrinka Linptcheva. Foto: Jacques Hvistendahl
TAR TAK: Barne-,likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken besøker Sarpsborg Sykehjem i forbindelse med at Sarpsborg kommune inngår avtale om at kommunen skal innkalle flere med ikke vestlig bakgrunn til jobbintervju. Fra venstre varaordfører fra Ap, Linda Karlsen, avdelingsleder Mergita Jupolli, statsråd Audun Lysbakken og sykepleier Dobrinka Linptcheva. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SARPSBORG (Dagbladet): Sarpsborg kommune er første kommune som forplikter seg til å innkalle kvalifiserte søkere med minoritetsbakgrunn til intervju. Statsråd Audun Lysbakken mener en slik ordning har gitt «oppsiktsvekkende gode» resultater i staten, og vil ha tilsvarende avtaler i alle kommuner.

Samme mulighet  —Vi trenger en slik forsiktig kvotering for å sikre at alle skal få samme mulighet til å presentere seg. Det er ikke kvotering til jobb. Men en viktig årsak til at mennesker med minoritetsbakgrunn ikke får jobb, er at de ikke blir innkalt til jobbintervju og ikke får vist seg fram, sier Lysbakken til Dagbladet.  —Nøkkel til integrering  —Vi har i dag et diskrimineringsproblem i norsk arbeidsliv. I staten har vi i siden 2002 hatt krav om at kvalifiserte innvandrere skal innkalles til intervju. En kartlegging viser at 33 prosent av personer med innvandrerbakgrunn fra ikke-vestlige land som ble innkalt til intervju, ble ansatt i jobben de søkte på. Vi regner med like gode resultater i kommunene. Arbeid er nøkkelen til integrering og likestilling. Vi ønsker derfor å spre denne modellen til flest mulig kommuner, sier Lysbakken til Dagbladet. Han sier diskriminering er vanskelig å bevise.  Muhammed velges bort  —Men i praksis blir mennesker med navn som ikke klinger som norske, valgt bort. Det er lettere å få jobb hvis du heter Morten enn om du heter Muhammed. Mange høyt kvalifiserte mennesker slipper ikke inn. De har ofte søkt hundrevis av jobber uten å komme til intervju. Jeg tror det å få møte arbeidsgiveren og få brutt ned stereotypier, vil bidra til at flere får jobb, sier Audun Lysbakken. Han sier målgruppen er personer med flerkulturell og ikke-vestlig bakgrunn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer