Mild refs av stortings-røykerne

Helseminister Dagfinn Høybråten var i går lite villig til å kritisere de daglige lovbruddene i Stortinget. Dagbladet måtte bruke en hel dag før statsråden omsider kom med en svak refs av stortingspolitikernes brudd på røykeloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men røykerne på Stortinget slipper ikke unna. De gjentatte lovbruddene, der storrøykende politikere damper i vei inne på sine kontorer så røyken siver ut og driver rundt i gangene på Løvebakken, får sitt etterspill.

Griper inn

For etter å ha lest Dagbladet i går, kastet byråkratene i Arbeidstilsynet seg rundt med nykvessede blyanter og sendte av gårde et krav til Stortinget om at alle kortene nå må på bordet.

- Vi som Arbeidstilsyn kan ikke la oss påvirke av at det er Stortinget som bryter loven. Vi må håndheve bestemmelsen, uansett av hvem eller hvor lovbruddene begås, sier sektorleder Ola Winsvold i Arbeidstilsynet 2. distrikt til Dagbladet.

Nå må Stortingets direktør redegjøre for situasjonen og hva de har tenkt å foreta seg for å følge opp påleggene om å bli lovlydige.

Sterk oppfordring

Helseminister Dagfinn Høybråten har på det sterkeste oppfordret alle kommuner om å sørge for at røykeloven etterleves. Samtidig har Høybråten og hans regjeringskolleger forvist alle røykere i samtlige departementer ut av kontorene og inn på egne røykerom eller gatelangs.

Men en ting er å heve pekefingeren mot egne ansatte, noe helt annet er å kritisere Stortinget. Det er å be om trøbbel.

Statsråder skal følge lydig det Stortinget sier, ikke snu seg og kritisere sin arbeidsgiver.

Derfor går helseministeren først i vranglås og vil ikke si noe som helst. Men etter å ha tenkt seg om, kommer han med en svak refs av sine foresatte:

- Det som er viktig er at norsk lov blir fulgt. Det gjør departementet, og det regner jeg med at Stortinget også ønsker å gjøre. De som vedtok røykeloven, og de som har til oppgave å forvalte den, må følge den selv, sier helseminister Dagfinn Høybråten til Dagbladet.

Han ønsker ikke å kommentere hvorvidt det gir en uheldig signaleffekt at Stortinget bryter loven.

<B>BØNN:</B> Helseminister Dagfinn Høybråten ber Stortinget etterleve røykeloven på lik linje med departementene og regjeringen.