- Mild straff for ambassadeovervåkere

Elleve tidligere politiansatte som tjente over 10 millioner kroner svart på overvåking for den amerikanske ambassaden har bare fått 30 prosents tilleggsskatt i straff.

 - FIKK MILD STRAFF:Elleve tidligere politiansatte som tjente over 10 millioner kroner svart på overvåking for en amerikanske ambassaden, har bare fått 30 prosents tilleggsskatt i straff, avslører TV 2. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
- FIKK MILD STRAFF:Elleve tidligere politiansatte som tjente over 10 millioner kroner svart på overvåking for en amerikanske ambassaden, har bare fått 30 prosents tilleggsskatt i straff, avslører TV 2. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen tjente de elleve 10,2 millioner kroner svart, melder TV 2, som har fått innsyn i ligningene til agentene for årene 2002 til 2010.

At agentene kun har fått 30 prosents tilleggsskatt synes advokat Per-Ole Hegdahl i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF) er oppsiktsvekkende.

- Dette er en mild straff. I et normaltilfelle ville man ha fått 60 prosent tilleggsskatt, sier han.

Advokat John Christian Elden sier flere ville ha fått fengselsstraffer om politiet hadde etterforsket sakene.

- Hvis en person er tiltalt for å ha unndratt skatt av 1,9 millioner kroner over lengre tid og har gjort det med vilje, ville vedkommende ha fått 10-12 måneder i fengsel og rundt en halv million kroner i bot, sier Elden.

Skatt øst anmeldte de elleve for grovt skattesvik, men Østfold politidistrikt henla saken som intet straffbart forhold - til tross for at agentene innrømmet å ha jobbet svart i en årrekke.

Siden saken ble henlagt av politiet, endte det hele opp som en ren skattesak. Skatt sør som behandlet skattesakene til de elleve hemmelige agentene vil ikke kommentere saken.

(NTB)