Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Milena løy om sin mors død og skaffet seg millioner på falskt grunnlag

Danmarks fremste hjerneforsker avslørt som bedrager av anerkjent avis.

FIKK PRIS AV KRONPRINSESSEN: Milena Penkowa (nummer to fra venstre) fikk i 2009 Eliteforsk-prisen på 1,2 millioner danske kroner for sin forskning. Kronprinsesse Mary (ved siden av Penkowa) delte ut prisen. Tidligere forskningsminister Helge Sander står til høyre på bildet. Foto: Stella Pictures
FIKK PRIS AV KRONPRINSESSEN: Milena Penkowa (nummer to fra venstre) fikk i 2009 Eliteforsk-prisen på 1,2 millioner danske kroner for sin forskning. Kronprinsesse Mary (ved siden av Penkowa) delte ut prisen. Tidligere forskningsminister Helge Sander står til høyre på bildet. Foto: Stella Pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hun hadde utseendet, talentet, kunnskapene og medietekket som kunne gjøre henne til en av Danmarks fremste forskere.

Men etter at anerkjente Weekendavisen har tatt for seg professor Milena Penkowas gjøren og laden, står forskningsprofilen igjen som lite annet enn en desperat løgner og bedrager. Hun er anmeldt for å ha forfalsket sin forskning, hun har ifølge avisa mottatt millioner av kroner på feilaktig grunnlag, og hun har løyet om sin mor og søsters død.

Løgn Penkowa har markert seg som en av verdens fremste hjerneforskere, og er spesielt kjent for å ha avdekket proteinet Metallothionein, som hemmer hjernecelledød og reparerer skadd hjernevev.

Det er Weekendavisens granskning av medieyndlingens doktorgradsavhandling som er hovedmotivasjonen bak at hennes arbeidsgiver Københavns Universitet nå har anmeldt Penkowa til politiet.

Hun inkluderte i avhandlinga dokumenter om rotteforsøk som angivelig var blitt utført i Spania.

Men Weekendavisens gravereportere sjekket opp hvorvidt forsøkene var reelle - og fant at de aldri hadde funnet sted.

Var i live Da hun leverte avhandlinga lot Penkowa det gå litt over tidsfristen, og forklarte dette med at både hennes mor og søster hadde omkommet i en trafikkulykke i Belgia. Men, påpeker Weekendavisen, da hun i 2009 mottok den prestisjetunge Eliteforsk-prisen var både mora og søsteren til stede.

Og avisas undersøkelser avdekker at de to også var på plass og i levende live under doktorgradsmiddagen til ære for Penkowa i 2006.

Milena Penkowa fikk i 2005 fem millioner danske kroner av det private fondet IMK Almene; den største utbetaling fra et privat fond til universitetsfakultetet noen gang.

Klaget inn Men i fjor, fem år etter utbetalinga, ble Københavns Universitet innklaget til det danske forskningsgranskningsutvalget - som avgjorde at to av millionene måtte betales tilbake grunnet manglende etterrettelighet i Penkowas forskning.

Nå er Penkowa anmeldt til politiet, og styreformann Nils Strandberg Pedersen erklærer at seg glad for avsløringa.

«Hvis ledelsen hadde visst det vi nå vet ville Milena Penkowa aldri blitt innstilt til Eliteforsk-prisen», heter det i en uttalelse til det danske forskningsdepartementet.

KAN VÆRE I TRØBBEL: Tidligere forskningsminister Helge Sander hjalp ifølge dansk persse Penkowa med å skaffe forskningsmidler. Foto: Jens Nørgaard Larsen / ScCANPIX NORDFOTO
KAN VÆRE I TRØBBEL: Tidligere forskningsminister Helge Sander hjalp ifølge dansk persse Penkowa med å skaffe forskningsmidler. Foto: Jens Nørgaard Larsen / ScCANPIX NORDFOTO Vis mer

Politiet skal nå etterforske kjendisforskeren.

Angrer ingenting Og saken kan få kraftige etterspill helt til øverste politiske nivå. 

Tidligere forskningsminister Helge Sander er en nær venn av Milena Penkowa, og har ifølge dansk presse hjulpet henne med å skaffe forskningsmidler.

Forskningsminister Charlotte Sahl-Madsen har bedt Københavns Universitet om en redegjørelse.

Milena Penkowa sa opp ved Det Sunnhedsvidenskablige Fakultet i fjor, og benekter alle beskyldningene.

- Jeg ville ikke gjort noe annerledes, sa Penkowa til Universitetsavisen om saken. Hun mener seg utsatt for løgn og tomme beskyldninger.

GLAMOURFORSKER: Dansk presse elsket Milena Penkowa. Nå kan det være slutt. Foto: Stella Pictures
GLAMOURFORSKER: Dansk presse elsket Milena Penkowa. Nå kan det være slutt. Foto: Stella Pictures Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling