Milinkevitsj får Sakharov-prisen av EU

EU-parlamentet tildeler årets Sakharov-pris til den hviterussiske opposisjonslederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-parlamentet har tildelt årets Sakharov-pris til den hviterussiske opposisjonslederen Aleksandr Milinkevitsj.

Milinkevitsj er en av de mest profilerte kritikerne av Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko, og brukte takketalen tirsdag til å lange ut mot den autoritære lederen.

- Vi vet alle at diktatorer ikke varer lenge, sa Milinkevitsj. De folkevalgte i EU-parlamentet i Strasbourg svarte med stående applaus.

Prisen er oppkalt etter den sovjetiske kjernefysikeren og menneskerettsaktivisten Andrej Sakharov. Den deles ut til personer eller grupper som har gjort en innsats for menneskerettighetene.

(NTB)

KONFRONTASJON: Hviterussiske opprørsstyrker sperrer for Milinkevitsj sitt følge på vei til en demonstrasjon for demokrati i hovedstaden Minsk, i mars 2005. Foto: Reuters
KONFRONTASJON: Hviterussiske opprørsstyrker sperrer for Milinkevitsj sitt følge på vei til en demonstrasjon for demokrati i hovedstaden Minsk, i mars 2005. Foto: Reuters Vis mer
OKTOBERPLASSEN ETTER VALGET 2006: Tusenvis av demonstranter demonstrerte mot den «gjenvalgte» diktatoren Aleksandr Lukashenko, som de mente jukset i mars-valget. OSSE slaktet valget som «udemokratisk» i sin observasjonsrapport.