Militær advarsel om tanks i gatene: - Ikke få panikk

Det amerikanske militæret gikk ut med advarsel om at innbyggere ville se tanks rulle gjennom sine nabolag i forkant av Trumps omdiskuterte parade i dag.

IKKE HELT SJEF: Donald Trump ville egentlig ha en storslått militærparade. Istedenfor må han nøye seg med tanks, jagerfly og forsvarstopper under torsdagens feiring av USAs nasjonaldag. Slik ser det ut i gatene nå. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Video: CNN / AP Vis mer

I dag, 4.juli, er amerikanernes uavhengighetstsdag - og landets kontroversielle president har ingen planer om å la dagen gå ubemerket hen.

Tvert i mot lover Donald Trump at innbyggerne skal få sitt livs show.

Presidenten trommer opp en militær markering, hvor det både vil presenteres ulike tanks, og arrangeres overflygninger fra jagerfly, i tillegg til et fyrverkerishow som Trump har skrytt av i flere twittermeldinger de siste dagene.

I det Huffington Post beskriver som surrealistiske scener, har flere militære kjøretøy rullet inn i landets hovedstad i forkant av feiringen - til blandede reaksjoner fra innbyggerne.

«Innbyggerne vil se kjøretøy rulle gjennom deres nabolag, men må ikke få panikk», sa militær talsperson Sunset Belinsky til CBS sin samarbeidskanal WUSA, ifølge avisa.

Reaksjoner på twitter

Flere innbyggere har kritisert tanksenes inntreden i hovedsteden på twitter.

«Jepp... det er altså en tanks som krysser Potomac-elva for første gang på... vel... noensinne??», skriver en twitterbruker.

«For oss som har overlevd en faktisk krig, er fyrer som Trump, som vil leke krig med tanks og våpen, en skam», skriver en annen.

Big 4th of July in D.C. “Salute to America.” The Pentagon & our great Military Leaders are thrilled to be doing this & showing to the American people, among other things, the strongest and most advanced Military anywhere in the World. Incredible Flyovers & biggest ever Fireworks!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 2, 2019

Trump har måttet tåle kritikk for både bruken av militære kjøretøy i 4.juli-markeringen, og for kostnaden ved paraden.

Ikke minst har lokale myndigheter protestert.

Kan skade lokal infrastruktur

Mandag gikk kommunestyret i Washington D.C. ut mot Trumps tanks-ønsker, og publiserte et dokument fra forsvarsdepartementet på Twitter.

I dokumentet, som er fra 2018, skriver departementet selv at de advarer mot bruken av stridsvogner under en eventuell parade, av hensyn til å gjøre minst mulig skade på lokal infrastruktur.

En Abrams-stridsvogn, som skal delta i markeringen torsdag, veier 60 tonn, slik Dagbladet skrev i går.

Kongressrepresentanten Don Beyer, en demokrat, mener nasjonaldagen er blitt til en Trump-feiring.

«Risikerer skade på lokal infrastruktur og dumper store mengder av skattepenger på det evigvarende bålet som er Donald Trumps forfengelighet. Mine velgere og andre som bor her vil i overveldende grad ikke ha dette. Denne feiringen er for USAs uavhengighet, ikke Trumps ego», skrev Beyer på Twitter mandag denne uka.

Gleder seg

Også borgerrettsaktivisten og pastoren William J. Barber reagerer på Trumps planer.

«Trump lager en forestilling med stridsvogner og missiler på National Mall (område i Washington D.C., journ.anm.) hvor store demonstrasjoner for borger- og menneskerettigheter har blitt holdt, samtidig som 140 millioner amerikanere er fattige og med lav inntekt. Han tror dette er et tegn på styrke, men det er en forbasket selvforherligende parodi», skriver han på Twitter.

Trump har på sin side vært veldig tydelig på at han gleder seg - og har brukt flere twittermeldinger på å beskrive den forestående feiringen.

«Pentagon og våre militære ledere er over seg av begeistring over å få gjøre dette», twitret han nylig.

«Det blir fantastiske overflygninger, og det største fyrverkeriet noensinne!»