Militær deltakelse i Afghanistan

Militær tilstedeværelse alene sikrer ikke stabilitet i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når Norge nå sender seks F-16-fly for å bistå den internasjonale alliansen som under USAs ledelse fortsatt driver militære operasjoner i Afghanistan, er det all grunn til å være på vakt. Selv om hensikten er fortsatt kamp mot terror, er det stor fare for at vi deltar i operasjoner som undergraver framtidig stabilitet og sikkerhet i landet, og som svekker FNs muligheter for fredsskapende arbeid. Det er grunn til å spørre hvorfor Norge velger å bidra til stabilitet og sikkerhet i Afghanistan på nettopp denne måten.

Kirkens Nødhjelp mener at militær tilstedeværelse har vært og er nødvendig for å sikre stabilitet i Afghanistan. Situasjonen i landet er fortsatt ustabil og uoversiktlig. Men vi er bekymret over måten den fortsatte jakten på al-Qaida og Taliban faktisk skjer på, og at Norge deltar i denne.

De fleste afghanere er faktisk takknemlige for at Taliban og al-Qaida med sin massive undertrykking og meningsterror er borte fra maktens korridorer. Men de signaler Kirkens Nødhjelp nå mottar fra våre partnere, forteller at den militære alliansen i sin jakt på al-Qaida og Taliban-rester samarbeider med lokale krigsherrer som i stor grad motarbeider regjeringen i Kabul. Disse krigsherrene ser de legitime myndigheter som en trussel mot egen makt og innflytelse, og bruker derfor alle midler for å hindre at den får kontroll over utviklingen og sikkerhetssituasjonen. Det vanskeliggjør og hindrer gjenreisningen av den afghanske nasjonalstaten. Det har også hendt at grupper som er i konflikt med en annen stamme eller landsby, sier at de tilhører Taliban og al-Qaida - hvoretter det bombes!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer