HASTEMØTE: NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen ber Russland om å respektere landets internasjonale forpliktelser, om å trekke styrkene sine tilbake til basene og ikke blande seg inn andre steder i Ukraina. Foto: AP / Virginia Mayo / NTB scanpix
HASTEMØTE: NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen ber Russland om å respektere landets internasjonale forpliktelser, om å trekke styrkene sine tilbake til basene og ikke blande seg inn andre steder i Ukraina. Foto: AP / Virginia Mayo / NTB scanpixVis mer

- Militær handling mot Ukraina fra Russland er i strid med folkeretten

- Vi er sterkt bekymret, sier NATO etter hastemøte i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et langt hastemøte om Ukraina er NATO-landene enige om å fordømme Russlands militære opptrapping på Krim-halvøya.

- Vi er sterkt bekymret for den russiske nasjonalforsamlingens godkjenning av bruk av væpnede styrker på ukrainsk territorium, skriver NATO-landene i en felles uttalelse de ble enige om etter over sju timer i møter i Brussel søndag kveld.

- Militær handling mot Ukraina fra Russland er i strid med folkeretten. Russland må respektere sine forpliktelser etter FN-charteret og prinsippene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa. Vi ber Russland trappe ned spenningen, fremholder de 28 landene.

NATO ber Russland om å respektere landets internasjonale forpliktelser, om å trekke styrkene sine tilbake til basene og ikke blande seg inn andre steder i Ukraina.

Forholdet mellom Ukraina og Russland og Vesten og Russland er blitt svært spent som følge av russisk aktivitet på Krim-halvøya i Svartehavet.

- Ukraina er en verdifull partner i NATO, slår alliansens land fast om det som fortsatt ikke er noe medlemsland.

Ukrainerne er derfor ikke omfattet av NATOs pakt om felles forsvar, men landets NATO-ambassadør Ihor Dolhov sier han har håp om at «vi kan finne ytterligere tiltak sammen som kan være akseptable for både alliansen og Ukraina».

(NTB)