Militær knipe

Militær-juntaen i Thailand tar landet tilbake til fortida, og nå ser generalene ut til å forsøke å løse sirkelens kvadratur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET UBLODIGE kuppet i Thailand gikk militær-taktisk prikkfritt. Men politisk kan Sonthi Boonyaratkalin og de andre generalene ha tatt på seg et oppdrag som de ikke kan løse. Nettopp de militære er særdeles uegnede til denslags.Ut med det nye og inn med det gamle. Det er kuppets politiske kjerne.Militære kupp er ikke akkurat noe nytt i Thailand. Landets kronglete vei til demokrati begynte med et kupp i 1932 som gjorde slutt på et århundregammelt kongelig enevelde og innførte et liksom-demokrati under et konstitusjonelt monarki. 74 år og minst 18 kupp seinere forsøker generalene igjen å løse landets politiske kriser med stridsvogner og soldater. Nå har de avsatt den omstridte, men folkevalgte statsministeren, Thaksin Shinawatra, og samtidig lover de snart å gå av og gjeninnføre demokrati.

THAILANDS grunnlov av 1997, som nå er opphevet, var nettopp skrevet for å styrke de politiske partienes makt over de militære, samtidig som en grunnlovsdomstol, en valgkommisjon og en kommisjon mot maktmisbruk ble opprettet.Men hva fikk thaiene fra dette? Joda, de fikk Thaksin, Thailands svar på Silvio Berlusconi. Han var fra før en av landets rikeste. Han grunnla partiet Thai Elsker Thai i 1998. Han var den første politiske lederen i landet som forsto å utnytte statens penger til å verve stemmer. Han lovte billig helsestell og billige lån til de fattige på landsbygda. Dette viste seg langt mer effektivt enn å kjøpe stemmer, som var den gamle måten. Thaksin vant valgene 2001 og 2005 overlegent, den første folkevalgte statsministeren i historien som har klart et gjenvalg. Til å begynne med nøt han også støtte i forretningslivet for sin vellykkede økonomiske politikk. Han var den eneste lederen i Sørøst-Asia som kom styrket ut av tsunami-katastrofen. Thaksin og partiet hans fornyet den politiske kulturen.Men Thaksin forsto også å utnytte grunnlovens vide fullmakter til statsministeren som han strakk så langt han kunne. Ingen hadde forestilt seg en statsminister med så stor «kjøpekraft», både statlig og privat. Og han blandet seg inn i avgjørelser i andre offentlige institusjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

THAKSIN fikk gjennom en lov i januar i år som tillater utlendinger å eie opptil 49 prosent av aksjene i teleselskapene. Tre dager etterpå solgte familien hans sine 49 prosent av Shin Corp, landets største teleselskap, og økte dermed formuen med rundt 13 milliarder kroner. Fra da av har kravene om hans avgang fra den urbane middelklassen i Bangkoks gater vært økende.Thaksin utlyste overraskende nyvalg i april for å utfordre opposisjonen. Men de viktigste opposisjonspartiene oppfordret til valgskulk. Nye demonstrasjoner fulgte, kong Bhumibol grep inn og kalte valget udemokratisk og grunnlovsdomstolen opphevet valget. Thaksin gikk av, tok noen ukers tenkepause, men kom tilbake i mai som leder for et forretningsministerium og kunngjorde nytt valg seinere i år.

GENERALENE skal snart trekke seg tilbake, så skal det skrives ny grunnlov og demokratiske valg skal holdes i oktober 2007. Men hvis grunnloven blir demokratisk, hvem kan da stanse Thaksin og Thai Elsker Thai? Hans mange tilhengere på landsbygda holder seg så langt i ro. Hvor lenge?- Problemene rundt Thaksin måtte løses, men jeg liker ikke måten det skjedde på. Det tok masse tid og mange anstrengelser å lage den siste grunnloven, og den er nå kastet i papirkorga, sier Pasuk Pongpaijitr, som har skrevet flere bøker om thailandsk politikk.Hun mener Thaksin burde vært stilt for retten hvis han har brutt loven. Og hun er bekyret for følgene av et kupp i et land som var regnet som et demokratisk fyrtårn i Sørøst-Asia. Statsvitere ved Thammasat-universitetet uttalte under et seminar i går at grunnloven av 1997 bør være veiviser for midlertidige og varige regler for statsstyret.

SÅ DA er generalene like langt, med mindre de hoster opp noen enestående og hittil utenkte løsninger. Forrige kupp, i 1991, endte ydmykende. Generalene utlyste valg året etter, og en av kuppmakerne, general Suchinda Kraprayoon, ble statsminister. Opptøyer med mange drepte fulgte. Kong Bhumibol innkalte Suchinda og lederen for demokrasti-forkjemperne til fjernsynsoverført audiens. De lå begge på kne foran kongen. Straks etter gikk general Suchinda av.