Militær offensiv i Afghanistan

NATO planlegger å sende 6000 ekstra soldater til Afghanistan og skjerpe innsatsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De nye forsterkningene skal inn i de urolige områdene sør i landet, hvor talibanske opprørere er svært aktiv, melder AP.

Ifølge NATOs generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, skal disse styrkene arbeide ut fra et strengere regleverk enn NATOs styrker har gjort til nå.

- Denne gangen er de allierte klare og villige til å gå inn i den sørlige delen, sa de Hoop Scheffer til AP.

Generalsekretæren var i går i Kabul for å møte landets president, Hamid Karzai. Etter møtet sa De Hoop Scheffer at NATO-landene må bli enige om hvordan de nye reglene skal være. Han appelerte til de allierte om å ikke legge restriksjoner på hva deres stryker får lov til å gjøre i Afghanistan.


Militær uenighet

Forholdene i de sørlige områdene av Afghanistan er svært ustabile og dominert av Taliban. Det er dette området de nye strykene skal forsøke å få kontrollen over.

Men generalsekretæren frykter følgene av samarbeidsproblemer mellom USA og NATO.

USA har allerede 20 000 soldater i Afghanistan som jakter på opprørere tilknytta Taliban og al-Qaida. Frankrike, Spania og flere andre europeiske allierte har insistert på at NATOs fredsbevarende styrker ikke skal delta i dette arbeidet.

En britisk soldat på patrulje i Kabul denne uka. Foto: SCANPIX
En britisk soldat på patrulje i Kabul denne uka. Foto: SCANPIX Vis mer

Generalsekretæren forventer nå at landene vil komme til enighet i løpet av de kommende ukene, og at resultatet vil bli at NATO vil samarbeide tettere med USA.

15 000 soldater

Det er antatt at Storbritannia, Canada og Nederland vil yte det største bidraget til den nye stryken. NATO vil med de nye forsterkningene ha 15 000 soldater i Afghanistan.

Norge har i dag drøyt 350 norske militære i en styrke som jobber for lokalbefolkningen, og som hjelper til med å bygge opp igjen det krigsherjede landet. I tillegg arbeider nordmenn i en spesialstryke som kalles Operation Enduring Freedom.

Denne styrken er involvert i jakten på Taliban-styrker. Men hvor mange det gjelder er hemmeligstemplet av forsvaret. Hvorvidt Norge skal ha styrker i Afghanistan er et av temaene de rødgrønne har diskutert under sin regjeringskonferanse på Soria Moria.