Militær offensiv i Kosovo

BELACEVAC (NTB-AFP-Reuters): Serbiske sikkerhetsstyrker innledet i dag et storstilt angrep på gruvebyen Belacevac, som har vært kontrollert av kosovoalbanske opprørsstyrker i en uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lille ligger bare 10 kilometer vest for Kosovos hovedstad og er regnet som svært strategisk viktig. Også omkringliggende landsbyer er blitt angrepet med tungt artilleri, ifølge det kosovoalbanske informasjonssenteret som står partiet LDK nær.

Landsbyene Hade og Lishmir, 12 kilometer nordvest for Pristina, er blitt beskutt med artilleri hele dagen.

Serbiske kilder i Beograd bekreftet i formiddag at en større militær aksjon var i gang. Ifølge serbiske talsmenn var målet å «normalisere» situasjonen.

Flyktet

Angrepet startet klokken 7.30 i dag morges. Tykke røykskyer steg opp fra landsbyen, og innbyggerne flyktet til fots mens de kosovoalbanske opprørsstyrkene forsøkte å forsvare stillingen. Journalister som forsøkte å ta seg inn til byen, ble fra klokken 8.00 hindret av serbiske politistyrker i skuddsikre vester og væpnet med Kalasjnikov-geværer.

Væpnede serbiske sivile hjalp serbisk politi med å kontrollere veisperringene. Pansrede personellkjøretøyer var i på plass.

Kosovoalbanske kilder at rundt 140 militære kjøretøyer var samlet rundt landsbyen Slatina, nær Belacevac. Både stridsvogner, pansrede kjøretøyer, lastebiler og bulldosere befant var å se.

Møtte Milosevic

USAs Makedonia-ambassadør Christopher Hill skulle etter planen møte den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic i Beograd i formiddag, men temaet for møtet var ikke kjent.

Vestlige diplomater kjemper for tiden en hard kamp for å forhandle fram en fredelig løsning på Kosovo-problemet. De frykter at konflikten kan spre seg til nærliggende områder i Albania og Makedonia dersom kampene fortsetter, og slik antenne en ny krig på Balkan.

Ambassadør Hill var en sentral person i gruppen til USAs nyutnevnte FN-ambassadør Richard Holbrooke som forhandlet fram fredsavtalen for Bosnia.

Vokser raskt

De kosovoalbanske opprørsstyrkene kjemper for et uavhengig Kosovo, som i dag har status som serbisk provins. Nitti prosent av Kosovos 1,8 millioner innbyggere er etniske albanere.

Opprørsstyrkene, den kosovoalbanske frigjøringshæren UCK, har tatt kontroll over 30 prosent av provinsen siden mars, og fortsetter stadig å verve nye rekrutter.

(NTB)