Militær opptrapping i Golfen

USA sender ytterligere 50.000 soldater og mer militært utstyr til Persiabukta tidlig i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målet er å være bedre forberedt i tilfelle en krig mot Irak, sa en amerikansk forsvarstalsmann fredag.

- Vi vil være forberedt, men selvfølgelig er det opp til presidenten å bestemme om vi skal gå til krig. Han har ikke tatt noen avgjørelse, sa talsmannen.

Utplasseringen vil omfattet flere titusener reservister og vil gi president George W. Bush mulighet til å begynne en krig sent i januar eller tidlig i februar.

FNs våpeninspektører har en frist til 27. januar for å gi sin egen vurdering av Iraks forhold til masseødeleggelsesvåpen.

Tungt utstyr

Tungt amerikansk militært utstyr har i flere måneder vært på vei til Persiabukta, opplyser en militær representant til avisen The Washington Post fredag. Utstyret er blitt fraktet til området i all stillhet for å unnlate å utløse internasjonal oppmerksomhet.

En annen militær talsmann sier at to skip, hvert på 62.000 tonn, har seilt inn i Persiabukta de siste ti dagene med militært utstyr.

Mellom 200.000 og 250.000 soldater antas å være nødvendig for å gjennomføre et militært angrep av den typen USA har skissert. Offisielt deltok omtrent det samme antallet soldater i den USA-ledede koalisjonen for å drive Irak ut av Kuwait i 1991.

Søker arabisk støtte

Irak oppfordret fredag arabiske stater til å støtte Irak mot USA og Storbritannia og drive tilbake trusselen om et militært angrep. USA og Storbritannias planer truer hele området, sa handelsminister Mohammed Mehdi Saleh til TV-stasjonen al-Jazeera.

- Vi håper alle våre arabiske brødre vil stå sammen med det irakiske folk for å forsvare dets suverenitet og territoriale integritet, som trues av Amerika, Storbritannia og den sionistiske entiteten, sa Saleh.

Den sionistiske entiteten er en omskriving for Israel, som den irakiske ministeren tydeligvis ikke vil ta i sin munn.

NTB

OPPTRAPPING: 50 000 amerikanske soldater kommer til Golfen i januar.