Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Militær tvil om Obamas tilbaketrekking

USAs forsvarssjef Mike Mullen: - Presidentens beslutninger innebærer større risiko enn jeg opprinnelig var klar til å godta.

TALTE: President Barack Obama har erklært at han vil hente hjem 33 000 amerikanske soldater i løpet av det neste året. Foto: REUTERS/Pablo Martinez Monsivais/Pool
TALTE: President Barack Obama har erklært at han vil hente hjem 33 000 amerikanske soldater i løpet av det neste året. Foto: REUTERS/Pablo Martinez Monsivais/Pool Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Admiral Mullen støtter Obamas plan, men redegjorde i et møte i Kongressen torsdag for de opprinnelige rådene han ga om tilbaketrekningen. Mullen ønsket at den skulle gjøres langsommere enn det presidenten nå har planlagt.

- Jeg vil foretrekke ikke å drøfte detaljer i private råd som jeg har gitt i forbindelse med disse beslutningene. Men som jeg har sagt, så støtter jeg beslutningene, sa Mullen.

Større risiko Han hadde imidlertid flere ting på hjertet.

- Jeg kan si at presidentens beslutninger er mer pågående og innebærer større risiko enn jeg opprinnelig var klar til å godta.

- Større styrke i lengre tid ville selvsagt være en tryggere kurs. Men det gjør det ikke nødvendigvis til den beste kursen. Bare presidenten kan, når alt kommer til alt, beslutte det akseptable risikonivået som vi må ta, tilføyde Mullen.

Petraeus Også general David Petraeus, som er øverstkommanderende for de amerikanske soldatene i Afghanistan, ville ha en langsommere tilbaketrekning.

- President Barack Obama valgte ikke å følge rådet fra Petraeus, sa forsvarsminister Robert Gates torsdag.

Allerede i neste måned skal noen av soldatene begynne å pakke sammen. Den samlede styrken på 100.000 amerikanske soldater i Afghanistan skal reduseres til 90.000 i løpet av året. Innen utgangen av neste sommer skal 33.000 av soldatene ha reist hjem til USA.

Taliban fordømmer Taliban fordømmer president Barack Obamas plan om en delvis tilbaketrekning fra Afghanistan og sier den bare er et symbolsk skritt.

I en erklæring som ble sendt til mediene torsdag, advarer den afghanske opprørsbevegelsen om mer unødig blodsutgytelse om ikke mer seriøse skritt blir tatt.

Taliban gjør det klart at for dem er den eneste løsningen en full og øyeblikkelig tilbaketrekning av alle utenlandske styrker.

I erklæringen heter det at et symbolsk vedtak om å trekke ut 33.000 soldater i løpet av ett år ikke vil tilfredsstille en krigstrøtt internasjonal opinion eller det amerikanske folk.

Fornøyd Karzai President Karzai derimot, som har vært stadig mer kritisk til USA, er svært fornøyd med planen om å trekke ut soldater og sier at afghanske styrker er klare til å overta.

- Jeg hilser velkommen beslutningen om å trekke ut noen av soldatene fra Afghanistan. Jeg ser dette som en riktig beslutning som er i begge lands interesse, sier Karzai.

På en pressekonferanse i Kabul hevdet han torsdag at det afghanske folket har stadig større tillit til den afghanske hæren og politiet.

Følge av framgang I Brussel sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen at planen er en naturlig følge av framgang på bakken.

Rasmussen hevder at man kan se at vinden har snudd, og at Taliban er under press.

- De afghanske sikkerhetsstyrkene blir sterkere for hver dag som går, og overgangen til at afghansk sikkerhet overtar i 2014 er i god rute, sier han.

Cameron og Sarkozy Også den britiske statsministeren David Cameron slutter helt og fullt opp om president Barack Obamas Afghanistan-strategi. Han hadde onsdag en telefonsamtale med Obama bare timer før han holdt sin tale der han kunngjorde at han innleder tilbaketrekkingen av soldater.

Cameron gjentok på sin side at britene vil hente hjem alle kampstyrker fra Afghanistan innen 2015.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sier at Frankrike vil gjennomføre en gradvis tilbaketrekning av sine 4.000 soldater i samme takt som president Obama skisserte onsdag.

(NTB)