Militære mot demonstrasjon for Øst-Timor

JAKARTA (NTB-AFP-Reuters): Indonesiske soldater gikk fredag til aksjon mot en fredelig demonstrasjon som 1500 studenter fra Øst-Timor holdt i Jakarta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldatene slo seg fram blant demonstrantene med køller og satte dem i busser med makt, ifølge vitner.

Noen av demonstrantene kastet flasker og sko på soldatene, men alle ble til slutt dyttet inn i 15 busser. Noen av de kvinnelige studentene gråt da de ble ført bort, mens håndvesker og sko lå igjen på gata.

Minst to av demonstrantene måtte legges inn på sykehus etter demonstrasjonen.

Krav om selvstyre

Studentene var kommet fra universiteter i hele Indonesia for å demonstrere utenfor utenriksdepartementet i Jakarta for selvstyre for Øst-Timor og for løslatelse av politiske fanger.

Demonstrantene bar plakater som fortalte at over en kvart million øst-timoresere er blitt drept siden de indonesiske styrkene invaderte i 1975. Mange av dem bar svarte pannebånd med ett eneste ord: Folkeavstemning.

Blant studentenes krav var løslatelse av alle politiske fanger fra Øst-Timor, inkludert opprørslederen Xanana Gusmao, som soner en dom på 20 års fengsel i Jakarta.

«Spesiell status»

Habibie har antydet at han vil vurdere en «spesiell status» for Øst-Timor, for å tilfredsstille kravene om større selvstyre for området. Men han har insistert på at Øst-Timor må forbli en integrert del av Indonesia som landets 27. provins.

Den tidligere kolonimakten Portugal har slått fast at en slik spesiell status ikke er noen løsning på problemet.

(NTB-AFP-Reuters)

AKSJONER: Militære har gått til angrep på demonstrasjoner for Øst-Timor i Indonesia.