Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Militære skarpskyttere skjøt i stykker smuglernes båtmotorer

Det britiske marinefartøyet HMS «Argyll» patruljerer Atlanterhavet på jakt etter kokainsmuglere.

STANSET: De to smuglerne ligger framoverlent med begge hendene på dekket etter at skarpskyttere har ødelagt alle de tre motorene deres under båtjakten. Båten var lastet med 215 kilo kokain. Foto: US Southern Command
STANSET: De to smuglerne ligger framoverlent med begge hendene på dekket etter at skarpskyttere har ødelagt alle de tre motorene deres under båtjakten. Båten var lastet med 215 kilo kokain. Foto: US Southern Command Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske fregatten, som tidligere har vært brukt i militære operasjoner, er nå satt inn i kampen mot narkotika.

Skipet har patruljert Atlanterhavet i seks måneder, og har så langt stanset 1900 kilo kokain, narkotika med en gateverdi i Norge på minst halvannen milliard kroner - utblandet adskillig mer.

23. november tok skipet opp jakten på narkosmuglere i en åpen speedbåt. Og selv om båten kunne kjøre fra krigsskipet, hadde den ingenting å stille opp med mot båtens kamphelikopter, en Lynx.

Lempet lasten i havet Skarpskyttere om bord i helikopteret skjøt i stykker de tre påhengsmotorene, og speedbåten ble liggende å flyte hjelpeløse på havet.

- Jeg måtte jobbe hardt for å holde helikopteret i rett posisjon for sniper-teamet, sier helikopterpiloten Jonny Hamlyn ifølge Sky News.

Smuglerne prøvde å kvitte seg med bevismateriale ved å dumpe lasten - 215 kilo kokain - i havet, men de ble plukket opp av fregsttmannskapene. De to ombord ble arrestert.

Paul Hammond, øverste befal på HMS «Argyll», sier at det er uvurderlig å ha et kampskip i jakten på smuglere til havs.

1900 KILO: Pakker med kokain stablet på dekket av HMS «Argyll». Skipet har stanset 1900 kilo kokain i løpet av det siste halve året. Foto: Royal Navy
1900 KILO: Pakker med kokain stablet på dekket av HMS «Argyll». Skipet har stanset 1900 kilo kokain i løpet av det siste halve året. Foto: Royal Navy Vis mer

- Vi har stanset en rekke smuglingsforsøk, og alle har vært forskjellige. Alt fra båtjakt om natta til å stanse båter med skarpskyttere. Vi har sett hvilken effekt og anvendelighet et krigsskip fra marinen kan gi oss, sier Hammond.

Smuglerrute Europa står for en fjerdedel av det globale forbruket av kokain, og mesteparten kommer inn sjøveien, over Atlanterhavet.

Den britiske fregattens patruljering av atlanteren er del av Operation Martillo, en amerikansk-europeisk innsats mot narkosmugling.

Også det amerikanske marinefartøyet USS «Vandergift» stanset nylig 875 kilo kokain utenfor kysten av mellomamerika.

Det amerikanske skipet har stanset rundt 5000 kilo kokain i løpet av de siste månedene.

KRIGSSKIP: HMS  «Argyll» er ett av flere krigsskip som er del av den amerikansk-europeiske innsatsen mot smugling, døpt Operation Martillo. Foto: Royal Navy
KRIGSSKIP: HMS «Argyll» er ett av flere krigsskip som er del av den amerikansk-europeiske innsatsen mot smugling, døpt Operation Martillo. Foto: Royal Navy Vis mer