Krigen i Ukraina:

Militærekspert:
- Blir blodig

Dansk militærekspert tror Russlands president Vladimir Putin kan se seg nødt til å erklære full krig mot Ukraina. Det kan bli blodig.

FORLATT: En forlatt russisk tanks i Kharkiv-regionen øst i Ukraina. Foto: Juan BARRETO / AFP
FORLATT: En forlatt russisk tanks i Kharkiv-regionen øst i Ukraina. Foto: Juan BARRETO / AFP Vis mer
Publisert

- Det mest sannsynlige er at Putin mobiliserer en større del av den russiske befolkningen og kaster dem inn i krigen. Det gjør han ved å erklære krig, sier major og militæranalytiker ved det danske Forsvarsakademiet, Kristian Lindhardt, til dansk TV 2.

- Det betyr at krigen blir enda større og enda mer blodig. Det kommer til å ta tid, og forferdelig mange mennesker vil dø, sier han til kanalen.

Den siste uka har ukrainske styrker stormet østover i en motoffensiv som eksperter mener har snudd krigen på hodet. Ukrainske styrker har nådd grensa til Russland over nesten hele Kharkiv fylke.

- Det er som David har slått Goliat, sa Tom Røseth, leder for Forsvarets høyskoles forskningsgruppe for Ukraina til Dagbladet mandag.

Ifølge TV 2 har ukrainerne gjenerobret rundt 6000 kvadratkilometer i offensiven som også har pågått lenger sør i landet.

- Enormt skritt

Lindhardt understreker at krigen - som Putin-regimet konsekvent har omtalt som en «spesialoperasjon» - ikke har krevd mobilisering av russiske vernepliktige. Det kan forandre seg med en krigserklæring.

- Det ville vært et enormt skritt. Hele fortellingen til nå har vært at det er en spesiell militæroperasjon, at de er i gang med å befri russere, og at alt er som det skal, sier eksperten om Putin-regimets narrativ til nå i krigen.

- Hvis man plutselig erklærer krig og mobiliserer befolkningen rykker krigen ut i en bredere del av det russiske samfunn og inn i de større byene. Da er det ikke lenger bare folk fra landsbygda som innsettes som soldater. Plutselig blir det en annen fortelling, sier Lindhart til TV 2.

NUPI-forsker Jakub Godzimirski sa til Dagbladet mandag at i russerne større grad vil angripe ukrainsk sivilbefolkning og kritisk infrastruktur i landet fremover.

Lite utstyr

Det er imidlertid ikke sikkert en eventuell stormobilisering vil fungere, påpeker analytiker i tenketanken Europa Jacob Kaarsbo overfor kanalen. Kaarsbo har ikke tro på en offisiell krigserklæring fra Putin.

- Det kan ta år før man kan mobilisere og lage en god kampstyrke ut av reservestyrkene. De skal trenes, være funksjonelle og utstyres, sier analytikeren og peker på at russerne allerede sliter på utstyrsfronten.

- Spark Putin

Etter den ukrainske stormoffensiven har det vært tegn til økende dissens mot Putin-regimet i den russiske offentligheten.

- Putins handlinger utgjør en trussel mot Russlands sikkerhet. Han burde få sparken, skrev den russiske politikeren Nikita Yuferev nylig.

Han og flere politikere i en bydel i St. Petersburg har skrevet under på et brev hvor de ber Statsdumaen om å fjerne Putin fra embete og stille ham for krigsrett. Brevet skal ha blitt skrevet onsdag forrige uke.

KRITISK: Tidligere tidligere visepresident for Statsdumaen i Russland, Boris Nadezhdin vekket oppsikt med sine uttalelser under direktesendt russisk TV. Video: TWITTER @JuliaDavisNews Vis mer

Fredag var det også høy temperatur på den russiske TV-kanalen NTV da tidligere visepresident for Statsdumaen, Boris Nadezhdin, langet ut mot krigen.

- Menneskene som overtalte Putin om at spesialoperasjonen kom til å bli rask og effektiv, at den ikke ville ramme sivilbefolkningen, og at nasjonalgarden sammen med de tsjetsjenske styrkene ville få kontroll - de menneskene har ført oss alle bak lyset, sa eks-politikeren.

Nadezhdin ble også spurt om generell mobilisering av vernepliktige.

- Jeg foreslår å gå inn i fredssamtaler for å få en slutt på krigen og heller fokusere på politiske spørsmål.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer