- Militæret beskytter demonstrantene

Vitner sier at libyske soldater beskytter opprørerne, slik at de kan fortsette den planlagte demonstrasjonen.

SØRGENDE:  samlet seg fredag i Benghazi for å minnes de døde. Byen har betalt en høy pris i kampen for frihet, med rapporter om opp mot 250 døde. Foto: REUTERS/Suhaib Salem/Scanpix
SØRGENDE: samlet seg fredag i Benghazi for å minnes de døde. Byen har betalt en høy pris i kampen for frihet, med rapporter om opp mot 250 døde. Foto: REUTERS/Suhaib Salem/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i dag planlagt massedemonstrasjon i etter fredagsbønnen i Tripoli. Arrangørene håpet på forhånd at så mange som én million libyere vil delta for å «frigjøre» hovedstaden.

I formiddag begynte Kadhafis styrker å skyte mot demonstrantene. Det har vært motstridende meldinger om antall drepte og sårede, og tallene varierer fra to til seks drepte. CNN melder at barn og unge skal være blant de skadde.

- Beskyttes Nå forteller libyske Abobaker Gargotti at militæret beskytter demonstrantene.

- Familien til kona mi, som er i Tripoli, forteller at demonstrantene er på vei til sentrum for å samle seg, og at de militære beskytter dem, sier Gargotti til Dagbladet.

Opprørerne har tatt kontroll over flere byer øst i landet, blant annet den viktige havnebyen Benghazi. Det er imidlertid fortsatt frykt for at Kadhafis styrker skal gå til motangrep, og styrkene som nå holder Benghazi er dårlig utstyrt.''

Vitner sier til Reuters at også byen Brega under opprørernes kontroll, og soldater hjelper dem med å sikre havna.

- Skjøt vilkårlig Ifølge Al-Jazeera skjøt sikkerhetsstyrkene mot demonstrantene i flere områder i Tripoli - blant annet Fashloum, Ashour, Jumhouria og Souq Al.

- Sikkerhetsstyrkene skjøt vilkårlig mot demonstrantene, sier en av innbyggerne til Al Jazeera.

Dagbladet snakket tidligere i dag med Barek Mohammed, som da befant seg om lag 10 kilometer utenfor sentrum av hovedstaden.

- Ingen skjønner hvor mange som blir drept her. Ingen kan snakke om det. Alle er redde for hva som skjer om de forteller om det til medier, sa Mohammed til Dagbladet rett før klokka 13 norsk tid.
  - Demonstrantene har ikke våpen Det er ifølge Mohammed bare soldater som har våpen i Tripoli - ingen av demonstrantene er bevæpnet. Han sier nesten ingen turte å gå ut i natt av frykt for å bli drept.

- De har ingen moral. Det var mange soldater som brukte våpen - jeg hørte skudd bli avfyrt i hele natt. Det er en veldig vanskelig situasjon. Folk er redde. Jeg kjenner en som ble skadet i natt, og han fikk ikke noe hjelp. Etter det forsvant han - jeg frykter at han ble drept, sier Mohammed.

Et medlem av Libyas sikkerhetsstyrker (ISF) holder landets flagg under en parade i den østlige byen Tobruk torsdag. Foto: AFP/Scanpix
Et medlem av Libyas sikkerhetsstyrker (ISF) holder landets flagg under en parade i den østlige byen Tobruk torsdag. Foto: AFP/Scanpix Vis mer