TRUER FORTSATT: På dette bildet fra 11. mars i år ser Kim Jong Un like ved grenser til Sør-Korea. Foto: KCNA via KNS / AP Photo
TRUER FORTSATT: På dette bildet fra 11. mars i år ser Kim Jong Un like ved grenser til Sør-Korea. Foto: KCNA via KNS / AP PhotoVis mer

- Militæret holder nøye øye med Nord-Koreas siste forberedelser til en rakettoppskytning

Skal ha flyttet enda to raketter til kysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea skal ha flyttet ytterligere to raketter til landets østkyst, hvor det tilsynelatende gjøre forberedelser til en prøveoppskytning, rapporterer et sørkoreansk nyhetsbyrå søndag.

En uidentifisert sørkoreansk militærkilde sier til nyhetsbyrået Yonhap at satellittbilder viser at Nord-Korea har flyttet to bæreraketter for kortdistanseraketter til Hamgyeong-provinsen.

- Militæret holder nøye øye med Nord-Koreas siste forberedelser for en rakettoppskytning, sier kilden.

Før rapportene om de nye rakettene søndag har Nord-Korea uttalt at de er villige til å diskutere en nedrustning.

En tjenestemann i det sørkoreanske Forsvarsdepartementet sier til Reuters at han ikke han bekrefte opplysningene fra det sørkoreanske nyhetsbyrået.

25. april? Det ble før feiringen av landet grunnlegger Kim Il-Sungs bursdag 15. april, spekulert i om Nord-Korea ville gjennomføre en prøveoppskytning. Feiringen ble imidlertid gjennomført uten at Kim Jong-un skøyt opp raketter.

I fjor, på Kim Il-sungs 100-årsdag, skulle feiringens høydepunkt være utskytingen av en langdistanserakett. Men det ble en fiasko da raketten gikk i havet rett etter at den ble skutt ut.

Nord-Korea har tidligere flyttet sju rakettutskytere til ulike steder langs kysten, og har i ukevis truet med rakettangrep og atomkrig etter nye FN-sanksjoner som ble utløst av Nord-Koreas tredje prøvesprengning av atombombe i februar.

Ifølge nyhetsbyrået Yonhap kan 25. april være en mulig dato for oppskytingen av rakettene, skriver Reuters. 25. april er datoen da Nord-Koreas militære ble grunnlagt.

Samtaler om nedrutsning Torsdag tilbød Nord-Korea USA samtaler om nedrustning mot fjerning av FN-sanksjonene. De kom også med en rekke andre krav.

- Verden bør ikke tenke på å få koreahalvøya atomfri, før verden er atomfri, het det i en kommentar i den statseida avisa Rodong Sinmun.

- Det kan bli samtaler mellom Den demokratiske folkerepublikken Korea og USA om nedrustning, men ingen snakker om å kvitte seg med atombomber.

- Jeg tror vi alle vil anta at Nord-Korea trolig vil komme med flere provoserende utspill i løpet av de neste ukene, sa Barack Obama til TV-kanalen NBC tidligere denne uka.

- Men det er vårt håp at vi kan begrense dette og bevege oss over i en fase der de prøver å arbeide gjennom diplomatiske kanaler med noen av disse spørsmålene, tilføyer Obama.