Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Militæret i Sør-Afrika ødela homofiles liv

Kjønnsskifteoperasjoner, medisinsk tortur og kjemisk kastrasjon skal ha vært blant virkemidlene det sørafrikanske militæret brukte i sitt korstog mot homoseksualitet i apartheidtiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver den sørafrikanske avisa Daily Mail and Guardian i en reportasje som er basert blant annet på en upublisert rapport fra Det sørafrikanske medisinske forskningsrådet MRC, menneskerettighetsorganisasjoner og interesseorganisasjoner for homofile og lesbiske.

Det eksakte antallet ofre er ikke kjent, men leger som arbeidet for den tidligere South African Defence Force (SANDF) tror det dreier seg om rundt 50 kjønnsoperasjoner i perioden 1971-1989. Mange flere ble utsatt for såkalt avskyterapi.

Prosjektet var topphemmelig. Psykiatere og prester rapporterte om menige som kunne mistenkes for å ha homoseksuelle tendenser. Ofrene ble deretter sendt til militærsykehuset Voor-trekkerhoogte i Pretoria for nærmere undersøkelser og «rehabilitering».

Kirurgene Mail and Guardian har snakket med, bekreftet også at et mindre antall pasienter mistet livet under operasjonene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media