Militæret lover å gi fra seg makta, hvis de taper valget

Men det er ikke alle som tror på dem.

Myanmars mektige hærsjef Min Aung Hlaing gjorde det imidlertid klart etter å ha avlagt stemme at de militære vil respektere resultatet av søndagens valg. Foto: EPA / NTB Scanpix
Myanmars mektige hærsjef Min Aung Hlaing gjorde det imidlertid klart etter å ha avlagt stemme at de militære vil respektere resultatet av søndagens valg. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Straks valglokalene stengte i Myanmar søndag, begynte opptellingen etter et historisk valg som gikk rolig for seg, og der så mange som 80 prosent avla stemme.

Det kom ikke inn noen meldinger om voldelige episoder under valget, som var preget av entusiasme og opprømt stemning i de lange køene utenfor valglokalene.

Kort etter at valglokalene stengte klokka 16 om ettermiddagen, samlet tusener av mennesker seg utenfor hovedkvarteret til partiet til Aung San Suu Kyi. De jublende folkemassene forventer en overlegen valgseier for Nasjonalligaen for demokrati (NLD).

Opptelling på storskjerm Storskjermer var hengt opp foran hovedkvarteret der opptellingen ble vist, og jubelen steg til værs hver gang en ny stemme for NLD ble ropt opp.

- Jeg har aldri vært så lykkelig i mitt liv, sier 49 år gamle Aye Mhu midt i den jublende menneskemassen.

Hun beskrev sin sinnsstemning som opprømt, ekstatisk og lykkelig mens hun fulgte med på opptellingen.

Det offisielle resultatet ventes ikke før tirsdag, men NLD har varslet at de allerede søndag eller mandag vil offentliggjøre uoffisielle resultater basert på hva deres store team med valgobservatører melder tilbake fra opptellingen.

Over 30 millioner mennesker er stemmeberettiget, og tidlige antydninger tyder på at frammøtet var på over 80 prosent.

Observatører fornøyd Sjefen for EUs valgobservatører i Myanmar, Alexander Lambsdorff, er foreløpig fornøyd med avviklingen av det historiske valget i Myanmar.

Lange køer bygde seg opp ved valglokalene i Yangon allerede før soloppgang, og folk strømmet til for å avgi sin stemme i det som så ut til å bli Myanmars første frie valg på 25 år.

- På dette tidspunktet kan jeg si at vi så langt har sett en prosedyre som ser ut til å være nokså pålitelig. Det er ikke helt uten feil eller mangler, men det hadde vi heller ikke forventet, sa EUs sjefsobservatør Lambsdorff søndag morgen.

Suu Kyi selv ble omkranset av flere titalls journalister og et stort antall tilhengere da hun med den karakteristiske blomsten i håret kom for å avlegge stemme i Yangon tidlig søndag morgen.

Vil ha makten Suu Kyi satser på å bli landets mektigste person etter at stemmene er talt opp, selv om grunnloven hindrer henne i å bli president. Kvinnen som satt 15 år i husarrest og ble tildelt Nobels fredspris i 1991, har fastslått at en seier til Den nasjonale demokratiligaen (NLD) vil bety «et stort sprang inn i demokratiet».

Myanmars nåværende president Thein Sein, avla stemme i Myanmars hovedstad Naypyidaw. Etter å ha utført sin borgerplikt smilte han til kameraene og holdt opp en finger som var dyppet i fiolett farge.

Skulle NLD tape mot det militærstøttede regjeringspartiet USDP, kan reaksjonene blant vanlige folk bli voldsomme.

73 år gamle Khin May Oo avga sin stemme i hovedstaden Yangon og er en av dem som er bekymret for om militæret vil godta et tap.

Lover å respektere Landets mektige hærsjef Min Aung Hlaing gjorde det imidlertid klart etter å ha avlagt stemme at de militære vil respektere resultatet av søndagens valg.

- Akkurat som vinneren godtar resultatet, må taperen også det, sa han.

Selv om opposisjonen skulle vinne et stort flertall, vil den likevel ikke ha makt til å endre grunnloven. 25 prosent av mandatene i nasjonalforsamlingen er reservert for militære, og det kreves 75 prosent støtte for grunnlovsendringer.

Et annet forhold som er blitt kritisert i forbindelse med valget, er at så mange som 4 millioner mennesker ikke kunne stemme, blant dem rundt en million rohingya-muslimer.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram