VISSTE IKKE: En talsmann for den britiske statsministeren forteller til Sky News at David Cameron «ville foretrukket» å vite om den militære operasjonen før den var i gang. Foto: Neil Hall / Reuters / NTB Scanpix
VISSTE IKKE: En talsmann for den britiske statsministeren forteller til Sky News at David Cameron «ville foretrukket» å vite om den militære operasjonen før den var i gang. Foto: Neil Hall / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Militæret slo til uten å gi beskjed

David Cameron sier at han «ville ha foretrukket» å bli informert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag bekreftet Statsministerens kontor at en militær operasjon var i gang i Algerie.

- Det kom fram i en samtale statsminister Stoltenberg hadde med sin algeriske kollega tidligere i dag, sier UDs pressevakt Kjetil Elsebutangen.

På en pressekonferanse klokka 19 i dag opplyste Stoltenberg at han fikk beskjed om den militære aksjonen da den var i gang.

- Vi har formidlet et budskap til Algerie om tilbakeholdenhet, sier Stoltenberg.

Det er fremdeles uklart hva som har skjedd med de ni nordmennene som ble tatt som gisler i går.

Meldingene om hvordan denne militære operasjonen utartet har vært varierende og til dels motstridende.

- Måtte handle umiddelbart En talsmann for Storbritannias statsminister David Cameron forteller Sky News at de ikke fikk beskjed om den militære aksjonen før den var i gang, han fortalte at sitausjonen i Algerie var svært alvorlig.

- Den algeriske statsministeren forklarte at situasjonen på bakken utviklet seg svært raskt, og at det etter regjeringens bedømmelse var nødvendig å handle umiddelbart, sier Camerons pressetalsmann ifølge Reuters.

Cameron fikk beskjed om aksjonen klokka 12 norsk tid, og Cameron har gjort det klart at han hadde foretrukket å bli informert i forkant av militæraksjonen.

James Chapman, politisk redaktør i Daily Mail, skriver på Twitter at en kilde forteller at Cameron eksplisitt hadde bedt algeriske myndigheter om å bli varslet før en militær aksjon.

Det har kommet flere ubekreftede meldinger om gisler som har klart å rømme, gisler og gisseltakere som har blitt drept.

En nord-irsk mann er bekreftet frigitt, og har ringt sin familie.

- Flere drept Amerikanske CBS News har fått bekreftet fra en kilde i diplomatiet at det er drepte både blant gisseltakere og gisler.

Oljeselskapet BP uttaler følgende:

«Vi har blitt informert av britiske og algeriske myndigheter om at den algeriske hæren forsøker å ta kontroll på In Amenas-anlegget. Situasjonen er ennå uklar og vi fortsetter med å prøve å få oppdateringer fra myndighetene. Dessverre har det kommet meldinger om døde, men det foreligger ingen bekreftelser. Det har også kommet meldinger om gisler som er reddet eller som har rømt.»

- Uoversiktlig En talsmann for gisseltakerne har tidligere sagt til nyhetsbyrået ANI, som hevder å ha tett kontakt med kilder i gruppa som står bak kidnappingen, at 34 gisler og 15 gisseltakere ble drept i et militært angrep mot anlegget, utført av den militæret i Algerie. Kilden bekrefter at det var «vestlige» personer blant de drepte.

Reuters melder, med en anonym lokal person som kilde, at seks av de utenlandske gislene og åtte gisseltakere ble drept i aksjonen. Kilden la til at gruppen fremdeles holdt gisler.

Statoil har tidligere i dag fortalt at situasjonen på bakken i Algerie har vært uoversiktlig under den militære operasjonen.

Statsminister Jens Stoltenberg har varslet at de vil holde en pressekonferanse klokka 19, og Statoil har opplyst at de vil holde en pressekonferanse like etter statsministeren.