SKREKKSLAGEN: Militærhunden Gina fikk traumer etter seks måneder i Irak. Nå er hun på bedringens vei. Foto: AP Photo/Ed Andrieski/Scanpix
SKREKKSLAGEN: Militærhunden Gina fikk traumer etter seks måneder i Irak. Nå er hun på bedringens vei. Foto: AP Photo/Ed Andrieski/ScanpixVis mer

Militærhunden Gina fikk traumer etter Irak-tur

Den lekne schæferhunden ble skrekkslagen og redd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Gina var en leken 2-årig schæferhund da hun dro til Irak som topptrent bombehund. I Irak har hun gjort dør-til-dør-søk og sett og hørt mange eksplosjoner.

Da hun kom hjem til Colorado for et år siden etter seks måneder i Irak var hun skrekkslagen og redd, skriver nyhetsbyrået AP.

Stresslidelse Når hundepasserne prøvde å ta henne med inn i bygninger stivnet hun til og prøvde å kjempe i mot, og da hun først var inne gjemte hun seg under møblene eller i et hjørne for å unngå folk.

En veterinær diagnostiserte henne med post-traumatisk stresslidelse (PTSD).

- Hun hadde alle symtomene og var redd for alt og alle, sier kennelsjef Eric Haynes ved Peterson flybase i USA til AP.

På bedringens vei Et år senere er hun heldigvis på bedringens vei. For å takle traumene har Haynes jevnlig gått turer blant folk hun kjenner godt, i tillegg til gradvis tilvenning til militære lyder.

Haynes og andre hundepassere klarte å kurere traumene om å gå gjennom dører ved å ha en person hun kjente på andre siden og som koste og ha henne godbiter om hun klarte det.

- Hun begynte å forstå at ikke alle var ute etter å ta henne.  

Tilbake om et år Post-traumatisk stresslidelse er en kjent sykdom blant mange som har opplevd mye i krigsherjede land. Ofre som lider av post-traumatisk stresslidelse gjenopplever den traumatiske opplevelsen i lang tid etterpå, selv i fredelige miljøer.

- Det er en tilstand hos hunder som er nesten den samme som hos mennesker, om ikke nøyaktig det samme, sier dyreadferdsforsker Nicholas Dodman ved veterinærhøgskolen ved Tufts universitet i Massachusetts i USA.

Gina er nå i gang med noen av treningsøktene ved å søke etter eksplosiver i kjøretøy ved Paterson-basen. Til slutt kan hun være i stand til å returnere til lignende tjeneste som i Irak. Men det er ikke før om et år, ifølge Haynes.

- REDD FOR ALT: Kennelsjef Eric Haynes ved Peterson flybase i USA forteller at militærhunden Gina hadde post-traumatisk stresslidelse. Foto: AP Photo/Ed Andriesk/Scanpix
- REDD FOR ALT: Kennelsjef Eric Haynes ved Peterson flybase i USA forteller at militærhunden Gina hadde post-traumatisk stresslidelse. Foto: AP Photo/Ed Andriesk/Scanpix Vis mer