Militærjuntaen åpner for hjelp utenfra

17 dager etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Først i dag, 17 dager etter at syklonen Nargis tok livet av over 100 000 mennesker, erklærte militærjuntaen i Burma nasjonal landesorg, skriver BBC News.

Følger Kina

Landesorgen blir erklært rett etter at regimets nærmeste allierte, Kina, innførte landesorg etter jordskjelvet i Sichuan. Rapporter vitner om at kineserne prioriterer hjelpearbeidet i en langt større grad enn sine burmesiske kolleger.

Analytikere tror innføringen av landesorgen kan tyde på at juntaen nå begynner å ta inn over seg katastrofens virkelige omfang, og at dette signaliserer større mottakelighet for hjelp utenfra.

Tidligere i dag, på et hastemøte i Sammenslutningen av sørøstasiatiske stater (Asean), gikk juntaen med på la organisasjonen koordinere nødhjelp til landet, og har også invitert til en giverkonferanse i Rangoon mot slutten av uka.

Har holdt stengt

Harmen mot de burmesiske myndighetene har vært stor i etterkant av syklonen 2. juni, først og fremst fordi juntaen har hindret internasjonale hjelpearbeidere i å dra inn i de trengende områdene.

Men nå åpnes landet, i det minste for hjelpearbeidere fra Asean-land, etter hastemøtet i Singapore.

Militærjuntaen åpner for hjelp utenfra

Samtidig er det klart at FNs generalsekretær Ban Ki-moon på onsdag skal flys inn til Burma og besøke de hardest rammede områdene i Irrawaddydeltaet, skriver AP.

FN-toppen har gjentatte ganger forsøkt å kontakte juntaens øverste leder Than Shwe - uten å få svar - og nå reiser han altså ned i egen person for å prøve å snakke generalen til fornuft.

Anslagsvis 2,5 millioner burmesere trenger basal nødhjelp som rent vann, mat og tak over hodet, og frykten for epidemier er stor.

Det offisielle tallet på døde og savnede er 134 000, men utenlandske kilder anslår at så mange som 200 000 kan ha omkommet.

I NØD: En liten gutt sitter foran den sterkt ramponerte landsbyen der han bor. Mange barn er i faresonen hvis ikke hjelpen til Burma trappes kraftig opp.
PRESSET FRA ALLE KANTER: Burmas sterke mann Than Shwe er under sterkt internasjonalt press for å åpne landet mer for utenlandsk hjelp etter at syklonen Nargis rammet hardt 2. mai. Først i dag erklærte regimet hans landesorg.