SINNE OG FRYKT:  Her flykter egyptere ut av veibanen mens en egyptisk militærbil kommer i full fart mot Kairo-demonstrantene i går kveld. Stadig flere øyenvitneskildringer forteller nå at flere militærkjøretøy kjørte over mennesker i gatene. I natt var det portforbud i Kairo, og i dag holdes krisemøter. Foto: Mohammed Hossam/Afp/Scanpix
SINNE OG FRYKT: Her flykter egyptere ut av veibanen mens en egyptisk militærbil kommer i full fart mot Kairo-demonstrantene i går kveld. Stadig flere øyenvitneskildringer forteller nå at flere militærkjøretøy kjørte over mennesker i gatene. I natt var det portforbud i Kairo, og i dag holdes krisemøter. Foto: Mohammed Hossam/Afp/ScanpixVis mer

Militærkjøretøy kjørte over ubevæpnede mennesker

Egyptiske ledere i krisemøter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det startet som en demonstrasjon mot Egypts militærregime, og mot angrep på kirkebygg i den sørlige byen Aswan i Kairo i går ettermiddag. Men hva som så skjedde, er foreløpig ikke krystallklart, annet enn at beskyldningene hagler.

Myndighetene ber befolkningen roe seg, og Egypts midlertidige statsminister, Essam Sharaf, beskriver bråket i går som «unødvendig vold» og «konspirasjon». En rekke egyptere mener det er det egyptiske militæret som var årsaken til bråket i Kairos gater i går kveld og natt.

24 mennesker ble drept og 213 er skadd i Egypts hovedstad i går. I dag holder landets regjering krisemøte, for å unngå ytterligere kaos i hovedstaden.

Startet i 18-tida Sammenstøtene mellom demonstrerende koptere og egyptiske sikkerhetssyrker i sivile klær startet i 18-tida, da de begynte å kaste stein på hverandre. Statlig media melder at minst tre sikkerhetsfolk døde i angrepene, men dette er ikke blitt verifisert. The New York Times melder at demonstrantene ikke var bevæpnet, og at de insisterer på at de demonstrerte fredelig inntil de ble angrepet.

Så skal militære kjøretøy ha kommet kjørende inn i folkemassene, og minst seks personer skal da ha blitt drept. Andre melder at 15 personer ble kjørt over. Bildebyråene har i dag sendt ut en rekke bilder av deformerte mennesker i løpet av dagen i dag.
 
Brutale møter I løpet av morgentimene i dag, kommer det stadig flere øyenvitneskildringer som forteller om de brutale møtene mellom demonstranter og egyptiske militærkjøretøy og stridsvogner. En rekke egyptere sier til en rekke medier at demonstrantene var ubevæpnede, og at de ble møtt brutalt av egyptisk militære.

Den egyptiske opposisjonsavisa Al masry Al Youms utsendte, Sarah Carr, forteller sin øyenvitneskildring fra Kairo i går. Hun skriver at demonstrasjonsmarsjen i Shubra-området i Kairo var like stor som under revolusjonen, den 28. januar i år, og at den begynte rundt 16.00, egyptisk tid i går.

Bil som rasende dyr Rundt klokka 18 hørte demonstrantene en plutselig lyd som hørtes ut som skudd, og steiner ble kastet mot dem. Like ved Ramses Hilton hotell (like bak det egyptiske museet), hørtes ytterligere skudd i mørket.

«Plutselig beveget en stor grupper mennesker seg bakover, og noe rart skjedde. To pansrede personellkjøretøy (APC) kom kjørende i en forferdelig fart mellom demonstrantene, som kastet seg ut av veibanen. På hver av kjøretøyene stod en bevæpnet soldat, og det så ut som at de skjøt tilfeldig rundt, men skrikene gjorde det vanskelig å oppdage akkurat hvor skuddene kom fra,» skriver Carr, og fortsetter:

«Da skjedde det: En APC kjørte opp på midtrabatten i midten av veien, som et rasende dyr som gikk berserk. Jeg så en gruppe mennesker forsvinne, de ble dratt under den. Den kjørte over den. Jeg hadde ikke mulighet til å se hva som skjedde med dem fordi kjøretøyet kom i min retning.»

Sarah Carr drar så til det koptiske sykehuset, som tok imot mange av de skadde egypterne. Gulvene var «klissete av blod og det var knapt plass til å bevege de skadde, de bekymrede og de utrøstelige».

Fullt på likhuset En mann sier Carr kan bli med til likhuset, hvis hun «er sterk nok». I det første rommet, ser Carr to personer, men blir fortalt at det er faktisk er tre personer der. I det andre rommet ligger 12 menn i ulik alder. En kvinne sitter og holder sin forlovede i hånda og gråter. For mannen er død, og han er delvis knust etter å ha blitt overkjørt, skriver Carr.

Så fortsetter hun
:

«Selv mens de skadde blir fraktet inn, rapporterer statlig tv at kristine demonstranter stjal våpen fra hæren og drepte soldater, og at det er utenlandske krefter bak igjen, som forsøker å destabilisere Egypt.»

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sier i dag at han håper på en grundig gjennomgang av sammenstøtene i Kairo.

- Det er selvsagt at myndighetene har i oppgave å beskytte alle innbyggere. Nå håper jeg det blir gjort en skikkelig undersøkelse av hva som faktisk skjedde, også om den rollen egyptisk statlig tv kanskje spilte i dette, og som jeg tror var ganske så tvilsom, sa Carl Bildt til journalister idet han var på vei inn til et møte med EUs utenriksministre i Luxembourg i dag, melder NTB.

Bildt tror demokratibevegelsene fra den såkalte arabiske våren vil møte store utfordringer i tiden som kommer.

Skylder på militæret Stadig flere egyptere har den siste tida vært svært skuffet over landets midlertidige militærråd, som kom i stand etter at Hosni Mubarak og hans regime måtte gå av under revolusjonen i januar og februar i år. Det siste døgnets hendelser bidrar nok neppe til mer velvillig innstilling til landets midlertidige ledere.

- Dette er en mørk dag i militærets historie. Dette er svik, en konspirasjon, drap, skrev Magdy el-Serafy på Twitter, ifølge Reuters.

- Muslimer skjønner hva som skjer. Militæret forsøker å få i gang en borgerkrig, sier den 27-årige Nada el-Shazly, til The New York Times.

En kristen kvinne ved navn Sandra, som bor like ved den statlige tv-bygningen sentralt i Kairo, forteller følgende til BBC:

I SORG:  En mann sitter og sørger ved noen av menneskene som ble drept under sammenstøtene mellom demonstranter og egyptiske sikkerhetsstyrker i Kairo i går ettermiddag og kveld. Foto: Ap/Scanpix
I SORG: En mann sitter og sørger ved noen av menneskene som ble drept under sammenstøtene mellom demonstranter og egyptiske sikkerhetsstyrker i Kairo i går ettermiddag og kveld. Foto: Ap/Scanpix Vis mer

- Det som skjedde, skjedde så fort - og det var direkte under oss. (..) Hæren kom med stridsvogner som bokstavelig talt kjørte over folk. Du kunne se likene overalt. Folk løpte rundt og gråt. Vi hørte at skudd ble avfyrt og lik ble fjernet - jeg vet ikke hvor de ble fraktet, sier Sandra ifølge BBC.

Flere øyenvitner Den egyptiske menneskerettighetsaktivisten Hossam Bahgat sier ifølge The Guardian at 17 lik ble overkjørt av militærkjøretøy. På nettet er det nå publisert en rekke videoer som viser militærkjøretøy som kjører i stor fart mellom demonstrerende egyptere.

Den kristne egypteren Hani Bushra har delt et innlegg på Facebook, der han skriver om sin kveld i Kairo sentrum, der Bushra ifølge seg sjøl ble angrepet fordi han var kristen. Da Bushra i går kveld stod sammen med noen soldater i Kairo sentrum, så han følgende:

«Fire lik lå i lobbyen i en leilighetsbygning. Egyptiske ambulanser kunne ikke bære dem fordi det var blod overalt og fordi disse likene var i biter. Da jeg spurte mine militærkompanjonger (vi hadde blitt venner) om likene, sa de at det var tre kristne og en muslim som var skutt av hæren før de ble overkjørt av en Humvee,» skriver Bushra.

Portforbud og krisemøter I natt ble det innført portforbud i deler av den egyptiske hovedstaden på grunn av kampene i går. Sammenstøtene er de mest voldelige siden opptøyene som førte til at president Hosni Mubarak gikk av i februar. Uroen kaster skygger over forberedelsene til valget på nasjonalforsamling som etter planen skal starte 28. november.

- Disse hendelsene har satt oss tilbake i stedet for å bringe oss framover for å bygge opp en moderne stat basert på et sunt demokrati, sa statsminister Essam Sharaf og oppfordret både kristne og muslimer til å avstå fra det han omtaler som oppvigleri.

I morges hadde situasjonen i Kairos gater roet seg. Seinere i dag møtes egyptiske ledere for å diskutere sammenstøtene.
Også muslimske og kristne ledere skal møtes til samtaler om konflikten, ifølge nyhetsbyrået AFP.

NOK EN SKADD:  En egyptisk kopter blir båret til sykehuset etter sammenstøt mellom egyptiske soldater og koptere i Kairo sentrum. 24 ble drept og 213 skadd, ifølge nyhetsbyrået MENA. Foto: Nasser Nasser/Ap/Scanpix
NOK EN SKADD: En egyptisk kopter blir båret til sykehuset etter sammenstøt mellom egyptiske soldater og koptere i Kairo sentrum. 24 ble drept og 213 skadd, ifølge nyhetsbyrået MENA. Foto: Nasser Nasser/Ap/Scanpix Vis mer