Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Militærkupp i Gabon: Nyttårs­talen fikk begeret til å renne over

Militæret i Gabon sier de har tatt makta fra president Ali Bongo. Myndighetene sier de har slått ned på kuppforsøket.

RADIOMELDING: I en radiomelding til nasjonen forteller deler av militæret i Gabon at de gjennomfører et kuppforsøk mot sittende president Ali Bongo. Musikk: Epidemic Sound, Stillbilder: NTB/Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representanter for Gabons militære styrker sa i en uttalelse på nasjonal radio mandag morgen, at de hadde tatt over makta i det afrikanske landet.

Det melder en rekke internasjonale medier, deriblant BBC.

Soldatene sa de har gjennomført militærkuppet for å «gjenopprette demokratiet» og vil etablere et «nasjonalt overgangsråd».

Noen timer seinere har myndighetene i Gabon gått ut og sagt at de har slått ned på kuppforsøket og at flere av kuppmakerne er arrestert, melder AFP.

- Situasjonen er under kontroll, sier regjeringstalsmannen Guy-Bertrand Mapangou til nyhetsbyrået AFP, ifølge NTB.

- Skudd hørt

I hovedstaden Libreville skal stridsvogner og militære kjøretøyer ha blitt observert i gatene, skriver BBC.

Skudd skal også ha blitt hørt i hovedstaden, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Presidenten i Gabon, Ali Bongo, er imidlertid ikke i landet. I oktober fikk han et slag og har siden den gang fått medisinsk behandling i Marokko, skriver BBC.

I sin nyttårstal forsøkte president Bongo å stoppe rykteflommen om sin helsetilstand ved å si at han var i god form.

Denne talen skal ifølge Reuters ha fått begeret til å renne over.

«Ynkelig»

Talen «forsterket tvilen om presidentens evner til å fortsatt gjennomføre sine plikter som president, skal løytnant Kelly Ondo Obiang ha sagt på radio i morgentimene, ifølge nyhetsbyrået.

Han skal ha ledet gruppen soldater som har gjennomført kuppforsøket, og som kaller seg selv «Den patriotiske bevegelsen av forsvars- og sikkerhetsstyrker av Gabon».

Videre beskrev militæret Bongos framferd i nyttårstalen som «et ynkelig syn» og «et vedvarende forsøk på å klamre seg til makta», ifølge BBC.

Ali Bongo tok over makta i Gabon, som ligger vest i det sentrale Afrika, i 2009. Han ble gjenvalgt i august 2016 under omstridte omstendigheter.

Han er sønn av diktator Omar Bongo, som tidligere statsminister Thorbjørn Jagland i 2001 kalte «Bongo fra Kongo».

Regjert i 50 år

Bongo-familien har regjert det lille kystlandet fra 1967. Hans far, som i Bongo ble kalt «Papa Bongo», regjerte fram til sin død i 2009.

Landet har 1,7 millioner innbyggere, og er blant Afrikas største oljeprodusenter. Velstanden er det imidlertid få som drar nytte av.

I 2009 eide Gabons president og diktator ikke mindre enn 39 boliger bare i Frankrike, samt 19 luksusbiler, blant annet en Bugatti verdt 10 millioner, ifølge International Business Times.

Alt sammen skal ha blitt betalt av statskassa - noe han aldri la særlig skjul på.

Da kona hans, Edith, fikk en ny Maybach luksusbil til 326 000 euro, over tre millioner norske kroner, betalte han med en sjekk fra Gabons sentralbank.

Dagbladet oppdaterer saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!