Militærkupp i Guinea-Bissau

- Det oppsto panikk. Statsministeren forsøkte å komme seg vekk, men jeg vet ikke hva som skjedde, sier politikilden.

PRESIDENTEN: Her er statsminister Carlos Gomes Junior som holder en tale under valgkampen i midten av mars. Han har vunnet første runde av valget, i går kveld lokal tid ble boligens hans angrepet. Foto: ScanpixNTB/AP Photo/Gabriela Barnuevo, File
PRESIDENTEN: Her er statsminister Carlos Gomes Junior som holder en tale under valgkampen i midten av mars. Han har vunnet første runde av valget, i går kveld lokal tid ble boligens hans angrepet. Foto: ScanpixNTB/AP Photo/Gabriela Barnuevo, FileVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guinea-Bissau er for tida midt oppe i et opprivende presidentvalg. Første runde i presidentvalget ble vunnet av statsminister Carlos Gomes Jr. Hans bolig i hovedstaden ble torsdag kveld angrepet av kuppmakerne.

- Den ble angrepet med granatkastere, og vi ble tvunget til å gjøre retrett, sier en politikilde til nyhetsbyrået AFP.

Statsministeren skal ha vært i boligen tidligere på dagen, men det er uvisst hvor han er nå.

- Det oppsto panikk. Han forsøkte å komme seg vekk, men jeg vet ikke hva som skjedde, sier politikilden.

Hovedstaden mørklagt Kuppmakerne har samtidig tatt kontroll over regjeringspartiets hovedkvarter og redaksjonslokalene til den nasjonale radiokanalen.

Flere steder i byen ble det hørt skyting, granateksplosjoner og sirener etter mørkets frambrudd torsdag kveld.

Fordi strømmen var brutt, var det stummende mørkt.

En kilde i militæret sier soldatene aktivt leter etter statsministeren.

- Uansett hvor han gjemmer seg, vil vi spore ham opp før daggry, sier kilden.

Flere andre politiske ledere er tatt til fange i hovedstaden og brakt til en militærleir i Amura. Soldater omringet også presidentpalasset.

Fordømmer kuppet Vest-Afrikas regionale samarbeidsorganisasjon ECOWAS fordømmer kuppforsøket, ifølge Elfenbenskystens utenriksminister Daniel Kablan Duncan.

- Vi har mottatt urovekkende opplysninger fra Guinea-Bissau som tyder på at et kupp er i gang. ECOWAS fordømmer dette forsøket på statskupp, sier han.

Kuppet skjer mens landet er midt oppi en opprivende valgprosess.

Opposisjonsleder Kumba Yala kom på annenplass i første runde i presidentvalget den 18. mars. Han mener det var valgfusk som sikret statsminister Carlos Gomes Jr. seieren i denne valgrunden, og nå oppfordrer han til boikott av annen valgrunde, som skal holdes den 29. april.

Det er ikke uvanlig at militæret griper inn i politikken i Guinea-Bissau, en tidligere portugisisk koloni. Tvert imot er situasjonen den at ingen president har fullført sin periode siden landet ble selvstendig i 1974.

Tre presidenter er blitt styrtet og én drept i landet. Guinea-Bissaus forrige president, Malam Bacai Sanha, døde av sykdom i januar.

(NTB)