Militærkupp i Mali i natt

President Toure kom seg unna før soldater stormet presidentpalasset.

 OPPTØYER:  Fra gateopptøyene i Malis hovedstad Bamako i går kveld.  Nå hevder soldater at de har gjennomført militærkupp i løpet av natt. Foto: Harouna Traore, AP/SCANPIX.
OPPTØYER: Fra gateopptøyene i Malis hovedstad Bamako i går kveld. Nå hevder soldater at de har gjennomført militærkupp i løpet av natt. Foto: Harouna Traore, AP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldater i Malis hovedstad Bamako sier at de har avsatt president Amadou Toumani Toure etter harde kamper i natt.

Flere nordmenn jobber med hjelpeprosjekter i det vestafrikanske landet. Påtroppende generalsekretær Anne-Marie Helleland i Kirkens nødhjelp er i landet sammen med to kolleger. Hun sier til TV 2 Nyhetskanalen at de prøver å komme seg ut av landet.

Tidlig på morgenen erklærte soldatene at makten i landet var overtatt av Den nasjonale komiteen for gjenreisning av demokratiet og staten (CNRDR).

- CNRDR har besluttet å vise ansvar ved å få en slutt på det inkompetente regimet til Amadou Toumani Toure, sa komiteens talsmann Amadou Konare i en erklæring sendt på statlig TV.

Kuppmakerne opplyste at de har innført portforbud over hele landet og hevdet at makten etter hvert vil bli overlatt til en ny, demokratisk valgt regjering.

- Ministre tatt til fange Flere mennesker skal ha blitt drept da presidentpalasset ble stormet i løpet av natten.

Både utenriks- og innenriksministeren er tatt til fange, ifølge en av soldatene som deltar i statskuppet.

Presidenten selv klarte imidlertid å komme seg ut av bygningen i tide, ifølge en uavhengig kilde som nyhetsbyrået AFP har snakket med.

Tidlig på natten kunne lokale kilder fortelle om stadig skyting og en brann i nærheten av presidentpalasset. Elitestyrker som fortsatt var lojale overfor Toure, skal ha blitt utplassert ved palasset for å forsvare det.

Opprør i nord Opprinnelig hevdet soldatene at de ikke ønsket å avsette Toure. Målet var i stedet å protestere mot regjeringens håndtering av et tuaregopprør nord i landet som har krevd mange menneskeliv og tvunget 200.000 mennesker på flukt den siste tiden.

Men natt til torsdag ble det klart at protesten hadde utviklet seg til et kuppforsøk.

- Toure må gi fra seg makten, det er det hele. Bevegelsen vil kun gi seg når palasset er erobret, sa en sersjant som ikke ønsket å bli navngitt.

Også en kilde i forsvarsdepartementet konstaterte at soldatene åpenbart forsøkte å ta makten.

FNs sikkerhetsråd uttrykte bekymring for situasjonen i det vestafrikanske landet og ba partene i konflikten respektere grunnloven. Medlemmene i rådet skal diskutere uroen i Mali under et krisemøte torsdag.

Krevde bedre våpen Den statlige kringkastingen ble overtatt av opprørerne allerede onsdag, og først etter flere timer med svarte skjermer kom sendingene i gang igjen sent på kvelden.

Uroen som førte til militærkuppet, skal ha blitt utløst av at forsvarsminister Sadio Gassama besøkte en militærforlegning 15 kilometer nord for Bamako.

Her informerte han om konflikten i den nordlige delen av landet.

- Ministeren fortalte soldatene at forhandlingene gikk dårlig, og de klaget over håndteringen av krisen i nord, forteller en militærkilde.

De protesterende soldatene har bedt om bedre våpen og mer ammunisjon for å stanse tuaregopprørerne.

(NTB-Reuters-AFP).

 KOM SEG UNNA:  Flere statsråder er tatt til fange, men president Amadou Toumani Toure skal ha kommet seg ut før opprørssoldater stormet presidentpalasset i natt. Her Toure under en tale i EU-parlamentet  i Strasbourg 7. september 2010. Arkivfoto:  REUTERS/Jean-Marc Loos/Scanpix.
KOM SEG UNNA: Flere statsråder er tatt til fange, men president Amadou Toumani Toure skal ha kommet seg ut før opprørssoldater stormet presidentpalasset i natt. Her Toure under en tale i EU-parlamentet i Strasbourg 7. september 2010. Arkivfoto: REUTERS/Jean-Marc Loos/Scanpix. Vis mer