Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Militærkupp i Mauritania

Sviktet av sin egen livgarde etter et drøyt år som landets første valgte president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mauritanias president ble i dag styrtet i et kupp som ble gjennomført av hans egen vaktstyrke.


Soldatene omringet onsdag formiddag presidentpalasset, samtidig som president Sisi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi og det vestafrikanske landets statsminister ble satt i arrest.

Kuppet skjedde bare timer etter at presidenten hadde sparket sjefen for sin egen vaktstyrke.

Den nasjonale kringkastingen ble stengt, og samme formiddag sendte de nye makthaverne ut en erklæring der det het at Abdallahi ikke lenger er landets president. I stedet er det etablert en styrende komité som skal ledes av den tidligere sjefen for presidentens vaktstyrke, general Mohamed Ould Abdelaziz.

Erklæringen ble offentliggjort via den arabiske satellittkanalen Al Arabiya.

Flere andre generaler som samme morgen hadde fått sparken av presidenten, ble samtidig gjeninnsatt i sine stillinger.Husarrest 

Presidentens datter har bekreftet at faren hennes er pågrepet av soldater, og at det er snakk om et reelt kupp.

- Vi blir holdt inne i huset og får ikke lov til å dra herfra. Det er vakter på kjøkkenet, soverommene og til og med på badene. Telefonlinjene er kuttet, fortalte Amal Mint Cheikh Abdallahi.

STYRTET AV EGNE: Presidenten (t.v) hilser på sjefen for sin egen livgarde, general Mohamed Ould Abdelaziz i dette bildet. I dag ledet sistnevnte kuppet bare timer etter at han fikk sparken. Foto: Scanpix
STYRTET AV EGNE: Presidenten (t.v) hilser på sjefen for sin egen livgarde, general Mohamed Ould Abdelaziz i dette bildet. I dag ledet sistnevnte kuppet bare timer etter at han fikk sparken. Foto: Scanpix Vis mer

En tjenestemann som jobber for presidenten, forteller at også statsministeren og innenriksministeren er arrestert.

Militære kjøretøy patruljerte onsdag gatene i hovedstaden Nouakchott, og landets hovedflyplass var stengt.Lov og orden
FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener kuppet er svært beklagelig.

- Generalsekretæren beklager på det sterkeste at president Sisi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi er blitt styrtet, sier Bans talskvinne Michele Montas.

Ban oppfordrer også til at lov og orden i landet blir gjenopprettet i henhold til grunnloven.

Ørkenlandet Mauritania har siden mandag vært kastet ut i en politisk krise. Da forlot 48 medlemmer av nasjonalforsamlingen regjeringspartiet. Krisen oppsto mindre enn to uker etter at et mistillitsforslag tvang fram en omrokering av regjeringen.
 
(NTB)

image: Militærkupp i Mauritania
DEMOKRATISK VALGT: President Sisi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi ble 19. april i fjor sverget inn som landets første demokratisk valgte president. Demokratiet varte et drøyt år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!