Militærkuppet fordømmes

Kaostilstander i Myanmar natt til mandag.

KUPP: Hæren i Myanmar har tatt kontroll over landet og skal beholde makten i ett år, melder en TV-kanal tilhørende militæret. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Myanmars leder Aung San Suu Kyi er pågrepet i et militærkupp i landet natt til mandag.

Hæren har tatt kontroll over landet. De mener de skal beholde makten i ett år, ifølge en militær tv-kanal. Det er innført unntakstilstand, og hærsjef Min Aung Hlaing skal være fungerende president.

Også landets president Win Nyunt og flere regjeringsmedlemmer er pågrepet. Danmarks ambassadør til Myanmar, John Nielsen, forteller ifølge NTB om soldater i gatene og en hovedstad lukket for omverdenen.

I en uttalelse mandag morgen, fordømmer utenriksminister Ine Eriksen Søreide kuppet.

- Vi oppfordrer militærledere til å følge demokratiske normer og respektere utfallet av politiske valg. Folkevalgte politikere må løslates, sier Eriksen.

Det samme gjør FNs generalsekretær António Guterres. USA advarer også hæren om konsekvenser og ber om umiddelbar løslatelse av Suu Kyi.

Hæren hevder kuppet var nødvendig for å «bevare stabiliteten» i landet. Mandag morgen norsk tid er det imidlertid kaostilstander i Myanmar.

Ifølge NTB meldes det at mobilnettet i landet er delvis stengt ned. Det samme gjelder internett. Overfor Dagens Næringsliv bekrefter Telenor at situasjonen er uavklart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer