Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Militærøvelser har startet i Sør-Korea

I fjor truet Nord-Korea med atomkrig.

MILITÆRØVELSER: I dag startet de årlige militærøvelsene mellom USA og Sør-Korea, til tross for Nord-Koreas motstand. De mener disse øvelsene truer det økende positive forholdet mellom de to landene. Dette bildet er fra militærøvelsene i fjor. Foto: AFP PHOTO / Jung Yeon-Je / NTB Scanpix
MILITÆRØVELSER: I dag startet de årlige militærøvelsene mellom USA og Sør-Korea, til tross for Nord-Koreas motstand. De mener disse øvelsene truer det økende positive forholdet mellom de to landene. Dette bildet er fra militærøvelsene i fjor. Foto: AFP PHOTO / Jung Yeon-Je / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet de årlige militærøvelsene mellom Sør-Korea og USA, som landene selv beskriver som forsvarstrening. Nord-Korea på sin side ser på dem som krigstrening.

I fjor truet diktaturlandet blant annet Seoul og Washington D.C. med atomkrig hvis ikke øvelsene ble avbrutt.

I år ser det derimot ikke ut til at Nord-Korea går like sterkt ut mot øvelsene, men dette ses likevel på som den tøffeste testen for forholdet mellom Nord- og Sør-Korea. Kim Min-Seok, talsmann for det sørkoreanske forsvarsdepartementet, sa i dag at de ikke har merket noen provokasjoner fra Nord-Korea. 

- Per nå er det ingen uvanlige bevegelser fra Nord-Korea. Vi vil bare iverksette tiltak mot Nord-Korea hvis de kommer med provokasjoner, sier han til BBC.

Varer til april BBC skriver at mer enn 12 500 amerikanske soldater vil være involvert i militærøvelsene som etter planen skal vare fram til 18. april.

I perioden vil Sør-Korea og USA gjennomgå flere ulike simuleringer, der alle deler av militæret, som hæren, marinen og luftforsvaret, skal i aksjon.

Familiegjenforening På samme tid som militærøvelsene startet fikk rundt 360 sørkoreanere møte deres nordkoreanske slektninger for første gang siden Koreakrigen sluttet i 1953. Denne gjenforeningen fant sted i Nord-Korea.

GJENFORENT: Sørkoreanske Park Sae-rim (76) kysser sin nordkoreanske bror Park Chang Sun (85) under familiegjenforeningen i Nord-Korea i dag. Foto: REUTERS/Lee Ji-eun/Yonhap/NTB Scanpix
GJENFORENT: Sørkoreanske Park Sae-rim (76) kysser sin nordkoreanske bror Park Chang Sun (85) under familiegjenforeningen i Nord-Korea i dag. Foto: REUTERS/Lee Ji-eun/Yonhap/NTB Scanpix Vis mer

Dette var andre gang en gruppe personer er blitt valgt ut til å delta på gjenforeningen.

Pyongyang, hovedstaden i Nord-Korea, har blitt beskyldt for å bruke disse emosjonelle familiegjenforeningene som et forhandlingskort, da de ved tidligere anledninger har kansellert slike gjenforeninger etter at Sør-Korea har gjort noe de ikke tillater.

I 2010 ble programmet utsatt på grunn av Nord-Koreas bombing av en sørkoreansk øy.

I løpet av de siste 30 årene har det ifølge koreanske medier vært 18 familiegjenforeninger og sju videomøter som har inkludert mer enn 22 000 personer fra 4380 familier.

Et mørklagt land Bilder tatt fra den internasjonale romstasjonen 30. januar viser et Nord-Korea nesten uten lys, skriver Nasa. Dette viser den sterke kontrasten til  nabolandene Kina og Sør-Korea.

Et av de få lyspunktene i landet er hovedstaden Pyongyang, hvor Kim Jung-Un og 3,26 millioner andre nordkoreanere bor. De resterende 20 millioner innbyggerne i landet ser ut som de lever i mørket.

Dette viser den enorme forskjellen i strømbruk for Nord- og Sør-Korea. Mens det nordlige landet bruker i gjennomsnitt 739 kWh per kapita, bruker Sør-Korea 10 162 kWh.

MØRKLAGT: Nye satelittbilder viser at Nord-Korea er mørklagt og skaper et mørkt tomrom mellom Kina i nord og Sør-Korea. Foto: NASA
MØRKLAGT: Nye satelittbilder viser at Nord-Korea er mørklagt og skaper et mørkt tomrom mellom Kina i nord og Sør-Korea. Foto: NASA Vis mer
LITT LYS: Det eneste lyspunktet i Nord-Korea er hovedstaden Pyongyang, som skiller seg ut i mørket. Foto: NASA
LITT LYS: Det eneste lyspunktet i Nord-Korea er hovedstaden Pyongyang, som skiller seg ut i mørket. Foto: NASA Vis mer
Hele Norges coronakart