Militant kurder granskes av UDI og politiet

UDI og Politiets sikkerhetstjeneste vil granske den militante kurderlederen som har oppholdstillatelse og familie i Norge. Han skal ha tette bånd til al-Qaida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UDI og Politiets sikkerhetstjeneste gir topp prioritet til granskingen av en militant kurderleder som har oppholdstillatelse og familie i Norge, men som for tiden driver geriljakrig i Nord-Irak. Kurderen skal ha tette forbindelser til terrornettverket al-Qaida.

Informasjonssjef Geir Løndal i Utlendingsdirektoratet sier at UDI, i samarbeid med overvåkingspolitiet og Utenriksdepartementet, gjennomgår alle tilgjengelige opplysninger om den 46 år gamle kurderen. Allerede om få dager vil UDI trekke en konklusjon om hva som skal gjøres.

- Vi har satt saken øverst på dagsordenen og arbeider på spreng for å få bekreftet opplysningene som er kommet fram i mediene. Hva vi faktisk kommer til å gjøre, avhenger sterkt av hvor tett mannen er knyttet til den terrorvirksomheten som beskrives, sier Løndal.

Han forteller at UDI har holdt øye med kurderen over flere år, men vil ikke si hvorfor dette har vært ansett nødvendig.

UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik mener at UD kun har en liten, om noen, rolle å spille i denne saken og at UDI har det hele og fulle ansvar.

Interessant for PST

Politiinspektør Tore Risberget i Politiets sikkerhetstjeneste sier at det på bakgrunn av amerikanske mediers koblinger mellom al-Qaida og den gruppen som kurderen angivelig leder, er interessant å snakke med mannen.

- Han er helt klart interessant for oss, og dukker han opp, vil han få mulighet til å framlegge sin versjon, sier Risberget. Verbal støtte til Osama bin Laden ser han ikke så alvorlig på. Det er uttrykt fra mange hold siden 11. september og behøver ikke være ensbetydende med terroratferd.

En eventuell forespørsel fra USA om utlevering vil bli behandlet av Justisdepartement. Et slikt krav er ennå ikke fremmet.

Den 46 år gamle kurderen som går under navnet mulla Krekar, men som egentlig heter Najmadin Faraj, kom til Norge i 1994 som kvoteflyktning. Han har oppholdstillatelse, men ikke norsk statsborgerskap.

Hans hustru, parets fire barn, moren og broren med familie er også i Norge. Det er broren som i dag leder den lille menigheten Islamsk Visjon, som mulla Krekar dannet i Norge, og som i perioden 1996-99 fikk en kvart million kroner i offentlig støtte. Menigheten var tilholdssted for de mest fundamentalistiske muslimene i Norge, men har ikke hatt fast adresse siden 1998.

Ikke sett siden 11. september

Den ytterliggående mulla Krekar har ikke vært å se i Norge siden terrorangrepene i New York 11. september i fjor. Meldinger i kurdiske medier tyder på at han stadig er innblandet i trefninger med kurdiske regionale myndigheter som styrer i Nord-Irak. Han skal ha blitt såret i et sammenstøt i november i fjor.

Det som gjør ham interessant i politiets øyne, er at han skal lede den fundamentalistiske gruppen Ansar al-Islam, som ifølge amerikanske etterretningsrapporter samarbeider med Osama bin Laden og skjuler mange av hans tilhengere. Krekars gruppe skal også være innblandet i dyreforsøkene med dødelige giftgasser.

Så sent som i oktober i fjor omtaler kurdiske medier mulla Krekar som leder av gruppen Jund al-Islam. Trolig er det denne gruppen som etter 11. september framstår som Ansar al-Islam.

I 1997, mens hans ennå ledet menigheten i Norge, framsto mulla Krekar på kurdisk fjernsyn og skrøt av sitt vennskap med bin Laden og omtalte ham som en våpenbror fra Afghanistan. Opptaket skal ha blitt gjort lokalt og ble sendt fra byen Sulemani.