Militante muslimer strømmer til krig i Pakistan

Kan vente seg tid på skolebenken først.

TALIBAN: Menn med talibantilknytning straffer en påstått dopdealer i Swat-dalen. Foto: EPA/RASHID IQBAL/Scanpix
TALIBAN: Menn med talibantilknytning straffer en påstått dopdealer i Swat-dalen. Foto: EPA/RASHID IQBAL/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Militante muslimer som vil gripe til våpen mot vestlige land, har funnet et nytt reisemål: Pakistan. Stadig flere unge menn med arabisk og europeisk bakgrunn strømmer til områdene nordvest i landet.


Men det er ikke sikkert at de får bære våpen med det første. Trusselen om amerikanske luftangrep gjør at rekrutter til al-Qaida og andre terrorgrupper foreløpig må tilbringe mer tid på skolebenken enn i felten.

Krigshandlingene i Irak ser ut til å stilne av, og dermed lokkes stadig flere militante ungdommer til Afghanistan og Pakistan.


Avtale

Pakistans regjering undertegnet i februar i år en fredsavtale med opprørerne nordvest i landet, og gikk med på innføring av den strenge islamske straffeloven Sharia i Swat-dalen. Håpet var at dette skulle gjøre slutt på en konflikt som hadde rast i nærmere halvannet år.

Men i stedet invaderte militante islamister i april nabodistriktet Buner, og regjeringen satte inn hæren i en motoffensiv der over 100 opprørere kan ha mistet livet. Bunners fall vakte internasjonal bekymring, for distriktet ligger bare ti mil fra Pakistans hovedstad Islamabad.

Den sterke internasjonale uroen skyldtes ikke minst at Pakistan er atommakt. Det hjalp noe da landets regjering forsikret at de operative atomvåpnene var utplassert sør for Islamabad, i områder som ikke er umiddelbart truet av opprørere.


Bekymret

Vestlige land ser likevel med stor uro på tilstrømningen av vestlige rekrutter til opprørerne i Pakistan. USAs president Barack Obama ønsker å stanse al-Qaidas bruk av Nordvest-Pakistan som oppmarsjområde for nye kamper.

- Vi er svært bekymret over denne strømmen, som har pågått siden midten av 2006, sier USAs nasjonale etterretningssjef Dennis Blair.

Den amerikanske generalen David McKiernan sa i fjor høst at det er registrert arabere, tsjetsjenere, usbekere og folk fra Punjab i de indisk-pakistanske grenseområdene blant opprørerne nordvest i Pakistan. Men det har også dukket opp europeere.

Disse unge mennene lever farlig. Siden i fjor har rundt 350 mennesker, både uskyldige sivile og krigere under opplæring, mistet livet i amerikanske angrep der ubemannede fly, såkalte droner, bomber områdene der opprørerne mistenkes å oppholde seg.

(NTB)