Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Milits har stormet presidentpalasset i Jemen

Øyenvitner sier sjiamuslimske militssoldater har stormet presidentpalasset i Jemens hovedstad Sana.

HOLDER VAKT: En Houthi-milits i Jemen vokter en av gatene som leder opp til presidentpalasset i hovedstaden Sana, tirsdag 20. januar. Foto: AP Photo / Hani Mohammed
HOLDER VAKT: En Houthi-milits i Jemen vokter en av gatene som leder opp til presidentpalasset i hovedstaden Sana, tirsdag 20. januar. Foto: AP Photo / Hani Mohammed Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Militssoldatene Houthis, som i dag er en del av den jemenittiske regjeringen, tok seg inn i palasset etter et kortvarig sammenstøt med presidentpalassets vakter, opplyser øyenvitner og militære kilder.

President Abd-Rabbu Mansour Hadi skal ha befunnet seg i et hjem i et annet distrikt på angrepstidspunktet. 

Houthienes har siden høsten 2014 kontrollert en rekke områder i Jemen, inkludert store deler av hovedstaden. Dette har gjort dem til landets reelle øverste makt. Houthiene krever flere rettigheter for zaydi-muslimer i landet, som utgjør mellom 40 - 50 prosent av Jemens befolkning. 

Spenningen mellom dem og president Abd-Rabbu Mansour Hadi har vært økende siden lørdag da de bortførte hans stabssjef, Ahmed Awad Awad bin Mubarak, for å få innflytelse i en bitter strid over et forslag til ny grunnlov, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Brøt fersk våpenhvile Tirsdagens angrep kommer et knapt døgn etter at en fersk våpenhvile hadde trådt i kraft. Mandag brøt det ut kamper mellom regjeringsstyrker og militssoldater nær presidentpalasset, hvorpå presidentpalasset ble omringet, ifølge Reuters. Også statsminister Khaled Bahahas bilkortesje ble beskutt da statsministeren var på vei fra et møte med presidenten, ifølge Jemens innenriksminister. Senere på kvelden ble statsministerboligen omringet av militsen.

Til sammen skal ni mennesker ha blitt drept og nærmere 90 såret i sammenstøtene mandag, 

Militsen har i mange år kjempet mot de amerikanskstøttede sentralmyndighetene i Sana.

Ustabil regjering Det var i september i fjor at militsen inntok regjeringskontorene i hovedstaden, og landets statsminister Mohamed Basindwa trakk seg for å bane vei for en avtale mellom Houthi-militsen og presidenten. Bare en måned senere gikk også Jemens nye statsminister Ahmed Awad bin Mubarak går av, bare 33 timer etter at han ble utnevnt. 

Jemens tidligere president Ali Abdullah Saleh og houthi-opprørerne i landet avviste deretter den nye regjeringen i landet som ble dannet i november med støtte fra FN.

Dette er landets verste krise siden den jeminittiske revolusjonen i 2011, som var en del av den arabiske våren

Houthi-militsen har også kjempet mot den jemenittiske grenen av al-Qaida. Det er denne al-Qaida-grupperingen som har påtatt seg skylden for terrorangrepet mot Charlie Hebdo i Paris. 

Mektig eks-president Ali Abdullah Saleh styrte Nord-Jemen fra 1979 og det samlede Jemen fra 1994 og gikk av i 2012 som en konsekvens av opprøret i landet under den arabiske våren. Han har fortsatt stor makt i landet. Abd Rabbu Mansour Hadi fra Salehs parti GPC (General People's Congres) overtok som president.

Den nye regjeringen, som inkluderer representanter for en rekke partier, ble dannet som ledd i en avtale som FN bidro til å forhandle fram i september, som også innebærer at houthiene skal trekke sine styrker ut av Sana.

FN-utsendingen i Jemen, Jamal Benomar, frykter at striden mellom sjiamuslimer og sunnimuslimer bare vil øke uten en samlingsregjering, og at landet skal kastes ut i enda mer kaos. I tillegg til striden mellom sjiaer og sunnier trues Jemen av al-Qaidas virksomhet og en separatistbevegelse i de sørlige delene av landet. 

FORSØKTE Å BLOKKERE: Myndighetsstyrker forsøkte å blokkere en av veiene som leder inn til presidentpalasset. Foto: REUTERS / Khaled Abdullah
FORSØKTE Å BLOKKERE: Myndighetsstyrker forsøkte å blokkere en av veiene som leder inn til presidentpalasset. Foto: REUTERS / Khaled Abdullah Vis mer