Milits truer Arafat-regjeringen

Opprørslederen Marwan Barghouti (41) vil ha en ny palestinsk intifadaregjering som inkluderer Hamas. Utspillet er en alvorlig utfordring for president Yassir Arafat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arafats forhandlere reiste i går hjem tomhendte fra fredsmøter med Bill Clinton i Washington.

Marwan Barghouti regnes som lederen for det pågående palestinske opprøret på Vestbredden. I motsetning til Arafat er han daglig ute i gatene og dirigerer unge steinkastere og medlemmer av den såkalte Tanzim-militsen i sammenstøtene mot israelske styrker. Opprøret har gjort Barghouti til en av de mest populære palestinske lederne.

Korrupsjon

Tidligere har Barghouti, som er leder for Arafats parti Fatah på Vestbredden, bekjempet korrupsjon i det palestinske regimet. Nå utfordrer han hele regimet. Han vil opprette en ny regjering der også den islamistiske Hamas-bevegelsen deltar. Hamas er motstandere av fredsprosessen og mener væpnet kamp og terror er den eneste måten palestinerne kan få slutt på den israelske okkupasjonen. Barghouti kommer også med åpen mistillit til de palestinske forhandlerne som er i Washington.

- Jeg mener intifadaen (opprøret) har skapt en ny basis for fredsprosessen og jeg tror at det politiske lederskapet må ta dette i betraktning. Vi trenger nye delegasjoner, nye forhandlinger, sa Barghouti til utenlandsk presse i Ramallah.

Barghouti og andre av de unge opprørslederne blir sett på som en trussel av Israel. De blir vurdert som mer kompromissløse enn Arafat i kampen for en fri palestinsk stat på Vestbredden og Gaza med Øst-Jerusalem som hovedstad.

Den siste måneden har israelske styrker drept flere av denne nye generasjonen palestinske ledere i brutale og målrettede attentater.

I Washington måtte en skuffet president Bill Clinton se palestinske og israelske forhandlere forlate Det hvite hus uten å ha blitt enige om noen fredsavtale.

Lyktes ikke

Clinton grep i går inn i de fire dager gamle møtene i et forsøk på å redde stumpene, men det lyktes ikke. Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat sa partene er uenige om alle de fire hovedspørsmålene: Jerusalems framtid, sikkerhet, palestinske flyktninger og endelige grenser.

Israels utenriksminister Shlomo Ben-Ami var noe mer optimistisk og sa det var mulighet for et toppmøte i Washington før Clinton går av 20. januar.

Marwan Barghouti uttalte tidlig under opprøret at en avtale som gir palestinerne tilbake alt land som Israel okkuperte i 1967, er eneste måte å stanse uroen på.