Militsen går amok

Dili (NTB-AFP-DPA): Store deler av Øst-Timors hovedstad Dili sto i brann søndag etter at pro-indonesisk milits gikk amok i frustrasjon over at resultatet av folkeavstemningen gikk dem imot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 145 mennesker ble drept i den tidligere portugisiske kolonien bare i dag. Blant annet omkom 25 flyktninger da Aitarak-militsen satte fyr på en bygning som tilhører den katolske kirken, rett ved siden av FN-hovedkvarteret.

Fem mennesker ble drept og 20 såret da militsen skjøt mot flyktninger som ventet på å bli evakuert i havneområdet.

Skrekkslagne familier forsøkte å løfte barna sine over piggtråden rundt det beleirede hovedkvarteret til FN-delegasjonen i byen. Ifølge FN var det søndag minst 25.000 flyktninger rundt om i Dili.

En nederlandsk journalist sa hun hadde sett militssoldater fyre løs helt vilkårlig med automatgevær mot 1.500 flyktninger som hadde søkt tilflukt i en skole ved siden av FN-hovedkvarteret.

Svart røyk steg til himmels fra nabolaget Becora, der mange hus sto i brann. De fleste av innbyggerne i Becora er for uavhengighet. Mange hus andre steder i byen brant også.

Aksepterer ikke

Lørdag ble det kunngjort at 78,5 prosent av østtimoreserne stemte imot selvstyre og for uavhengighet fra Indonesia ved folkeavstemningen mandag. Men i dag ga militsen beskjed om at den ikke aksepterer valgresultatet.

I en erklæringen fra militsen het det at avstemningen ikke var gjennomført på hederlig vis. Folkeavstemningen ble arrangert av FN.

Militssoldatene satte også fyr på et hotell i Dili der FN-ansatte og utenlandske journalister holder til.

Hotell Mankhota ble antent av en håndfull militssoldater som rolig spaserte gjennom en rekke med 200 indonesiske soldater og politimenn, uten at noen gjorde noe for å stanse dem.

Indonesia anklages

Søndag ankom Indonesias forsvarsminister Wiranto for å ta hånd om situasjonen, som hans egne tropper beskyldes for ikke å ha gjort noe for å stanse.

Roque Rodriguez i Øst-Timors nasjonale motstandsråd sa at det indonesiske militæret står bak og trekker i trådene. Mange øyenvitner sa at de militære ikke gjør noe for å stanse volden, og at mange soldater også deltar aktivt.

Flere utenlandske hjelpearbeidere sa at militsen ikke gjorde noe for å skjule sine militære våpen mens de kjørte rundt i byen i lastebiler og på motorsykler.

- Det er en følelse her av at militsen har fått frie tøyler til å terrorisere og drepe av det indonesiske militære og politiet.

Portugals ambassadør i Indonesia, Ana Gomez, sa at militsens mål er å jage alle journalister, FN-personell og observatører ut av landet så den kan iverksette en massakre av alle som er for uavhengighet.

Flere observatører melder at en eliteavdeling i den indonesiske hæren - Kopassus-kommandoen - samordner terroren.

Utenfor Dili er situasjonen like desperat. I byen Same er 100 mennesker drept, og i Atsabe 20. I Suai forsøkte militssoldater å ta seg inn i et område der 2.500 flyktninger har søkt tilflukt.

Maktesløst FN

Det er frykt for at FN blir nødt til å evakuere sine folk fra Suai. Lørdag ble FN-personell evakuert fra Same og Liquica, og fredag fra byen Maliana.

De ubevæpnede FN-observatørene står nesten maktesløse overfor situasjonen, samtidig som 5.000 australske soldater står klar i Darwin til å reise på en halv times varsel, dersom FN godkjenner det. Darwin er bare en kort flytur fra Dili.

Over 1.500 mennesker - FN-ansatte, FN-observatører og flyktninger - var søndag fortsatt i hovedkvarteret til FN-delegasjonen UMAMET. De sov på gulvet, på bord og i biler inne på området.

De fleste utenlandske journalistene forlot Øst-Timor på et chartret fly i går etter at hotellet de bodde på, ble stukket i brann. 15 utenlandske journalister som fortsatt er i landet, ble i dag evakuert og brakt til UNAMET.

Tidligere på dagen dro fire chartrede fly med flyktninger, FN-observatører og journalister fra landet.

FORLATER DILI: Journalister evakueres fra beskutt hotell i Dili.