Militsen truer FN-styrkene

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): FNs generalsekretær Kofi Annan håper at en internasjonal fredsstyrke vil være på plass i Øst-Timor før helga, men militsen truer nå FN-styrkene med militær motstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og CARSTEN THOMASSEN

Nobelprisvinneren José Ramos Horta har sagt at Indonesia må ut med alle sine tropper når fredsstyrkene kommer, ellers er det store sjanser for nye blodbad.

- Folkets sikkerhet må være ene og alene i hendene på internasjonale styrker, sier han. Den pro-indonesiske militsen i Øst-Timor truer med vold mot den internasjonale fredsstyrken som kommer til landet. Militsen som er støttet av den indonesiske hæren, vil fortsatt kjempe for at Øst-Timor skal være en del av Indonesia. Indonesias utenriksminister Alatas, som er i New York, sier at deres styrker ikke vil bli trukket tilbake så raskt.

Mandat

FN-resolusjonen krever at FN-styrkene får et fire måneders mandat, og at man ved siden av å holde ro og orden skal hjelpe med humanitært arbeid. Australia har 4500 soldater klar til å rykke ut på 24 timers varsel stasjonert i Darwin, som er times flyreise fra Øst-Timor.

Indonesia har satt seg sterkt imot et australsk lederskap for styrkene som til sammen skal være på 7000 soldater, men har gitt etter for FNs ønske om australsk lederskap.

Mennen mangler

Minst 200000 mennesker, en fjerdedel av befolkningen, har flyktet fra militsens voldsorgie i Øst-Timor. De fleste har flyktet eller blitt deportert til Vest-Timor.

- Det mest dramatiske er mangelen på menn i flyktningleirene. Det er nesten bare kvinner og barn der, forteller Norges ambassadør i Indonesia, Sjur Torgersen til Dagbladet.

I går besøkte han og den kanadiske ambassadøren som de første utlendingene, flyktningleirer i Vest-Timor.

- Flyktningene virket slitne og traumatiserte, sier han.