Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Miljø og fredsarbeid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  I dag får professor, politiker og aktivist Wangari Maathai Nobels fredspris. Hun er ikke bare første afrikanske kvinne som får den prestisjefylte prisen. Med denne tildelingen har Nobelkomiteen for første gang plukket ut en miljøaktivist som verdig vinner av prisen, et resultat av at komiteen har tenkt i et bredere fredsperspektiv enn tradisjonelt.
  •  Tildelingen er blitt møtt med så vel ris som ros; Wangari Maathai er også blitt kritisert for uttalelser om hiv/aids, og andre forhold som ligger utenfor det arbeidet hun får prisen for. At fredsprisvinneren er en kontroversiell skikkelse, er imidlertid ikke enestående for Maathai. Mer interessant er om det er noe i den kritikken som hevder at miljøarbeid og treplanting ikke skulle ha noe med fredsarbeid å gjøre.
  •  Det er verdt å merke seg at Maathai alltid har sett sitt treplantingsprosjekt - som hittil har ført til utplantingen av 30 millioner nye trær - og sitt øvrige miljøarbeid i en større sammenheng. Ved siden av at trærne hindrer jorderosjon, stanser avskoging, gir skygge og skaffer brensel til matlaging, hevder Maathai at arbeidet også danner basis for demokrati og forståelse for menneskerettigheter. Det er vesentlig kvinner som er blitt aktivisert i prosjektet, og gjennom den aktiviteten de utfører skapes både nye nettverk og selvrespekt.
  •  Det er derfor ikke vanskelig å se sammenhengen mellom treplanting og demokratiarbeid. De som ikke ser denne, retter blikket i feil retning; demokrati og menneskerettigheter er noe som angår dagligliv og den enkelte. Så må også kampen for disse verdiene foregå på dette planet. Selv om det ikke er noen entydig sammenheng mellom knapphet på ressurser og åpen krig, ligger sammenhengen mellom ressursknapphet, miljøødeleggelse og fattigdom i dagen. Og et arbeid som forhindrer fattigdom og styrker selvfølelsen vil like utvilsomt bidra til å hindre konflikter.
  •  Wangari Maathais arbeid er grunnleggende fredsskapende. Fred er ikke bare fravær av konflikter. En virkelig fred er en dynamisk prosess. Nobelkomiteen har en rekke ganger gitt sin pris til mennesker som arbeider for en slik aktiv fred. Maathai er en av dem.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media