Miljø-opprør mot Fjellanger

Regjeringen får stryk av et samlet Miljø-Norge for innholdet i rapporten «Rikets miljøtilstand». Samtidig får statsråd Guro Fjellanger hard kritikk fra eget embetshold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktør Stein Lier-Hansen i Direktoratet for naturforvaltning (DN) mener det er håpløst at regjeringen ikke tar stilling til hovedpunktene i villaksrapporten: Ni nasjonale, oppdrettsfrie laksefjorder, samt 50 nasjonale laksevassdrag.

- Dette er nedslående. Regjeringen har ikke tatt stilling til noen av rapportens hovedforslag. Dermed får vi ikke gjort noe radikalt for å berge det som er igjen av laksestammene, sier Lier-Hansen til Dagbladet.

Ikke fornøyd

Utvalgsleder Georg Fredrik Rieber-Mohn sier dette til Dagbladet:

- Trist. Uten prinsippet om oppdrettsfrie laksefjorder og nasjonale laksevassdrag har villaksutvalgets arbeid liten praktisk verdi.

Arbeidet med høring og etterarbeid har tatt nesten to år og kostet millioner av kroner.

Utvalgsmedlem Børre Pettersen er heller ikke fornøyd:

- Et enstemmig utvalg, gikk inn for nasjonale, oppdrettsfrie laksefjorder samt fredede nasjonale aksevassdrag. Men regjeringen tør ikke en gang behandle saken. Dette er reinspikka strutsepolitikk, sier den tidligere statssekretæren i Miljøverndepartementet.

- Skandale

Bellonas Frederic Hauge er sjokkert over rapporten «Rikets miljøtilstand».

- Her fins ingen parametrer for å måle noe som helst. Prinsipielt burde Fjellanger meldes til riksrevisjonen. Ingen av våre vesentlige miljøproblemer er seriøst og forpliktende behandlet. Ikke Finnmarksvidda, ikke COæ-2å-saken, ikke atomavfall, ikke kreftfarlige giftut-slipp, ikke villakssaken og ikke rovdyrproblematikken. Dette er en komplett skandale. Hva skal vi med en feig og miljøfiendtlig miljøvernminister? spør Hauge.