- Miljø-terrorister er de farligste

Fanatiske dyrevernere og miljøaktivister er den største terrorist-trusselen i USA i dag, mener FBI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utspillet fra det føderale politiet har vakt oppsikt i USA. Etter utallige alarmer fra regjeringen, regner amerikanere flest med at det snart kommer en ny, større terroraksjon på amerikansk jord. Nå sier FBI at militante dyrervernere og miljøaktivister må regnes som en enda større tussel mot det amerikanske samfunnet, skriver britiske The Independent.

I en høring i det amerikanske senatet nylig avslørte FBI at politiet i årene mellom 1990 og 2004 har etterforsket 1200 forbrytelser som er utført enten av miljø-terrorister eller fanatiske dyrevernere. Men FBI innrømmer også at det ikke i noen av disse sakene er snakk om tap av menneskeliv.

Volds-aksjoner

Disse gruppene stifter branner, bruker bomber, sender brev med barberblader i og okkuperer ulike bedrifters kontorer, skriver FBI og mener det bare er et tidsspørsmål før slike aksjoner fører til tap av menneskeliv.

FBI setter søkelyset spesielt på to amerikanske organisasjoner, Animal Liberation Front(ALF) og Earth Liberation Front(ELF). Pekefingeren rettes også mot den britiske organisasjonen Stop Huntingdon Animal Cruelty (Shac).

Under høringen slo republikanske politikere fast at FBI så snart som mulig må avdekke hvordan slike organisasjoner finansieres. Demokratiske politikere var mer opptatt av at utspillet fra FBI stigmatiserte alle organisasjoner som driver miljøarbeid. Svært mange amerikanske organisasjoner kjemper for bedre miljø med metoder som på ingen måte utgjør en tussel mot den nasjonale sikkerheten, slo de fast.

Sivil ulydighet

- Fanatisme er alltid farlig, sier Frederic Hauge, leder for Miljøstiftelsen Bellona. Men han har likevel tro på at folk flest i USA klarer å skille mellom fanatiske og seriøse miljøvernorganisasjoner. - Her i Norge har vi en lang tradisjon når det gjelder sivil ulydighet som ikke har ført til uheldige situasjoner. Vi har distansert oss fra aksjoner som enkelte dyrvernere har utført, men vi er mer opptatt av at bøtene som gjelder slike aksjoner generelt ikke stiger enda mer. Da risikerer vi at ungdom vil ty til dramatiske aksjoner, sier Hauge.

UNABOMBER: Theodore Kaczynski lekte i årevis katt o0g mus med FBI mens hans sendte livsfarlige bombepakker til folk han regnet som ansvarlige for miljø- og livstruende modernitet.