Miljøammunisjonen ødelegger geværene

Ikke bare blir soldatene syke. Men nå må Forsvaret bygge om 25 000 våpen for å tåle skandaleammunisjonen.

SYK OG SVAK: Den omstridte miljøammunisjonen knyttes nå til brekkasjer og ødeleggelser på Forsvarets nye standardgevær HK416. Dette i tillegg til helseplagene stadig flere soldater opplever ved skyting. Foto: Forsvaret
SYK OG SVAK: Den omstridte miljøammunisjonen knyttes nå til brekkasjer og ødeleggelser på Forsvarets nye standardgevær HK416. Dette i tillegg til helseplagene stadig flere soldater opplever ved skyting. Foto: ForsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Problemene med Forsvarets blyfrie ammunisjon, den såkalte miljøammunisjonen, bare øker.

Nå innrømmer Forsvaret at også geværene tar ekstra skade av å skyte med den blyfrie ammunisjonen. Testing viser at det nye standardgeværet HK416 ikke tåler belastningen ammunisjonstypen medfører. Ved omlag 5000 skutte skudd brekker avtrekkerhaken, en kritisk del i avtrekkermekanismen, og gjør rifla ubrukelig. På enkelte våpen blir også en gassregulator skjøvet ut av stilling.

Må modifisere 25 000 rifler Nå må Forsvaret bytte til mer robuste utgaver av både avtrekkerhaken og gassregulatoren på alle de 25 000 geværene som så langt er kjøpt inn. Arbeidet med å modifisere våpnene starter i sommer. Hvem som skal ta regningen er foreløpig uklart.

- Dette blir gjenstand for den garantigjennomgangen vi skal ha med leverandøren Heckler & Koch, sier fungerende informasjonssjef Eivind Byre Hansen ved Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) til Dagbladet.

Slites mer Også geværløpene slites mer av miljøammunisjonen. Slitasjeproblemene med blyfriammunisjon er noe norske jegere og konkurranseskyttere har vært kjent med i flere år. Men da Dagbladet i mai 2008 avslørte hvordan blyfriammunisjonen førte til løpsspreng, ulykker og store funksjonsproblemer på de andre håndvåpnene Forsvaret bruker, ble det nye geværet HK416 trukket frem som løsningen på problemene.

BREKKER: Forsvaret opplever at avtrekkerhaken brekker i geværet HK416 ved skyting med den såkalte miljøammunisjonen. Også gassregulatoren skyves ut av stilling, og må byttes på alle geværene. Foto: Forsvaret
BREKKER: Forsvaret opplever at avtrekkerhaken brekker i geværet HK416 ved skyting med den såkalte miljøammunisjonen. Også gassregulatoren skyves ut av stilling, og må byttes på alle geværene. Foto: Forsvaret Vis mer

- Vi har ikke de samme problemene med denne som vi har med 7.62-ammunisjonen til AG3 og MG3, sa Byre Hansen den gangen. I dag har pipa fått en annen låt.

- Vi mener det er rimelig å anta at blyfriammunisjon sliter noe mer på løpet, men at denne slitasjen ikke skal være av vesentlig karakter på HK416, sier han nå.

Slitasjeproblemene kan imidlertid få avgjørende betydning for levetiden til det nye geværet. En HK416 koster omlag 1300 euro, som er drøye 10 000 kroner. Forsvaret håper geværtypen tåler opptil 30 000 skudd. Men dagens tester viser altså at ting begynner å gå i stykker etter bare 5000 miljøskudd.

Skandaleammunisjon Innføringen av den blyfrie miljøammunisjonen har vært alt annet enn en dans på roser for Forsvaret. Skuddene, hvor den miljøgiftige blykjernen er byttet ut med med stål, dukket opp i 2007 etter press fra miljøbevegelsen og regjeringen i forbindelse med utbyggingen av skytefelt region Østlandet. Men som Dagbladet avslørte i 2008, ble aldri den nye ammunisjonen testet ut på norske våpen før innføringen.

STORE PROBLEMER: Allerede i 2009 kunne Dagbladet avsløre hvordan skyting med den nye miljøammunisjonen påfører soldater yrkessykdommen metallfeber. Dette problemet bare øker i omfang. Men nå går også geværet i stykker. Faksimile: Dagbladet tirsdag 5. mai 2009
STORE PROBLEMER: Allerede i 2009 kunne Dagbladet avsløre hvordan skyting med den nye miljøammunisjonen påfører soldater yrkessykdommen metallfeber. Dette problemet bare øker i omfang. Men nå går også geværet i stykker. Faksimile: Dagbladet tirsdag 5. mai 2009 Vis mer

Det førte først til at ulykker og funksjonsproblemer var nær ved å sette de norske avdelingene i Afghanistan ut av spill.

Så begynte soldatene å bli syke av å skyte miljøskudd med det nye standardgeværet HK416. Selv om det ble innført skyterestriksjoner og pålegg om å bygge om ventilasjonen på Forsvarets skytebaner, har helseproblemene bare økt i omfang. Nå viser det seg at soldater blir syke selv under feltskyting utendørs.

Forsvarets egne forskere har konkludert med at avgassene under skyting gir soldatene metallfeber, en yrkessykdom som ofte rammer sveisere, og som på sikt muligens skader lungene. Symptomene soldatene rapporterer er:

• Sterkt ubehag i bryst, hals og munnhule etter skyting
• Ubehagelig hoste i flere timer etter skyting
• Kvalme, feber, hodepine, sår hals, generell slapphet
• Ubehag, leddsmerter
• Søvnproblemer og kaldsvetting om kvelden etter skyting

For to uker siden nedla forsvarssjefen forbud mot å skyte på lukkede eller overbygde skytebaner. I tillegg må soldatene skyte med pustemasker. Skyting skal reduseres til et minimum. Og nå skal også geværene bygges om.

FORTSATT SYKE: To år etter Dagbladets avsløring blir fortsatt soldater syke når de skyter. Faksimile: Dagbladet 18. januar 2011.
FORTSATT SYKE: To år etter Dagbladets avsløring blir fortsatt soldater syke når de skyter. Faksimile: Dagbladet 18. januar 2011. Vis mer