Miljøammunisjonen ødelegger geværene

Ikke bare blir soldatene syke. Men nå må Forsvaret bygge om 25 000 våpen for å tåle skandaleammunisjonen.

SYK OG SVAK: Den omstridte miljøammunisjonen knyttes nå til brekkasjer og ødeleggelser på Forsvarets nye standardgevær HK416. Dette i tillegg til helseplagene stadig flere soldater opplever ved skyting. Foto: Forsvaret
SYK OG SVAK: Den omstridte miljøammunisjonen knyttes nå til brekkasjer og ødeleggelser på Forsvarets nye standardgevær HK416. Dette i tillegg til helseplagene stadig flere soldater opplever ved skyting. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Problemene med Forsvarets blyfrie ammunisjon, den såkalte miljøammunisjonen, bare øker.

Nå innrømmer Forsvaret at også geværene tar ekstra skade av å skyte med den blyfrie ammunisjonen. Testing viser at det nye standardgeværet HK416 ikke tåler belastningen ammunisjonstypen medfører. Ved omlag 5000 skutte skudd brekker avtrekkerhaken, en kritisk del i avtrekkermekanismen, og gjør rifla ubrukelig. På enkelte våpen blir også en gassregulator skjøvet ut av stilling.

Må modifisere 25 000 rifler Nå må Forsvaret bytte til mer robuste utgaver av både avtrekkerhaken og gassregulatoren på alle de 25 000 geværene som så langt er kjøpt inn. Arbeidet med å modifisere våpnene starter i sommer. Hvem som skal ta regningen er foreløpig uklart.

- Dette blir gjenstand for den garantigjennomgangen vi skal ha med leverandøren Heckler & Koch, sier fungerende informasjonssjef Eivind Byre Hansen ved Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) til Dagbladet.

Slites mer Også geværløpene slites mer av miljøammunisjonen. Slitasjeproblemene med blyfriammunisjon er noe norske jegere og konkurranseskyttere har vært kjent med i flere år. Men da Dagbladet i mai 2008 avslørte hvordan blyfriammunisjonen førte til løpsspreng, ulykker og store funksjonsproblemer på de andre håndvåpnene Forsvaret bruker, ble det nye geværet HK416 trukket frem som løsningen på problemene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer