Miljøbevegelsen positiv, men avventende

La frem klimaplan i dag.

KLIMATALE: President Barack Obama presenterte sin klimaplan på Universitetet i Georgetown 25. juni Foto: Alex WongAFP/NTB SCANPIX
KLIMATALE: President Barack Obama presenterte sin klimaplan på Universitetet i Georgetown 25. juni Foto: Alex WongAFP/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama la i dag frem en ny klimaplan for USA. Han sier at landet må gå foran for miljøet.

- På noen områder er Obamas tale godt nytt for verdens klima. Likevel er det svært problematisk at han tviholder på myten om at gass er løsningen på klimaendringene, sier leder i Natur og Ungdom Silje Lundberg til NTB.

- Obama gjentok klimamålet til USA som de satte seg i 2009, men dette målet er alt annet enn ambisiøst, fortsetter hun.

Bellona-leder Frederic Hauge er mer positiv. Han berømmer Obama for å skjerpe betingelsene for kullkraftverkene og for å ha tatt et oppgjør med forestillingen om at klimatiltak kan sette økonomi og arbeidsplasser i fare.

- Han tok også et knallhardt oppgjør med klimafornekterne og kom med gode løfter for fornybar energi, sier Hauge.

- Må forplikte seg Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken tror tiltakene for å kutte utslipp fra eksisterende kull- og gasskraftverk vil kunne bidra til at landet når klimamålene fra toppmøtet i København for fire år siden.

- Det er svært viktig at USA forplikter seg til langt større kutt framover. Hvis ikke klarer vi ikke å stanse de mest alvorlige klimaendringene. Uten større kutt vil vi heller ikke få med oss store utviklingsland som Kina og India til å forplikte seg til helt nødvendige utslippskutt, sier Haltbrekken.

Zero-leder Marius Holm mener å se konturene av amerikansk lederskap i klimapolitikken.

- Amerikanske delstater har lenge drevet fram det grønne skiftet med fornybar energi og nullutslippsbiler, som skaper varig og irreversibel framgang. Nå får de endelig drahjelp fra Washington, sier han til NTB.

(NTB)