Miljøbombe i milliardærparadis

I milliardærenes Blindeia svømmer det fisk sammen med ti tonn giftig bly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under bademadrasser og sommeridyll har ivrige utbyggere lagt ut rundt 25 kilometer med blyomspunne vannledninger mellom hyttene. Det skriver nyhetsmagasinet MEMO i dag. Blyet hjelper ledningene til å synke til bunns og holde seg der.

-  Dette er en gedigen miljøbombe. Forbudet mot bly i haglpatroner blir helt latterlig sammenlignet med dette, sier marinearkeolog Pål Nymoen til Memo. Han har dykket på på kryss og tvers i forbindelse med utleggingen av ledningene.

Ordfører i Lillesand, Arne Thomassen, var tidligere deleier og styremedlem i Rørhuus Anlegg. De har lagt ut mange av ledningene. Hver meter er surret med 0,25 kilo bly. Thomassen ser ikke noen problemer.

- Rørene er jo jo under vann - og dessuten er de godkjent av kommunale myndigheter, sier Thommasen til nyhetsmagasinet MEMO, som har viet åtte sider til saken i dagens utgave.

Forskerne vil ta prøver  

Miljøstiftelsen Bellona ser annerledes på saken.

- Bly er et tungmetall som man ellers prioriterer å rydde bort - og da må man også gjøre det her, sier rådgiver Marius Dalen.

Ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) tar de situasjonen med ro.

Miljøbombe i milliardærparadis

- Korresjon fra blyet kan teoretisk bli et problem, men det betinger at levende organismer tar til seg blyet, sier Kristoffer Næs, forskningsleder ved NIVA Sørlandet. NIVA gjorde prøver fra fisk i området i 2000 og fant ingen økning i blyinnholdet, den gangen.

- Men det hadde selvsagt vært spennende å ta flere prøver, sier han.

Skjell ikke sjekket

Skjell tar lettere opp tungmettaler, og i følge MEMO er ikke skjell sjekket for blyinnhold. Inntak av skjell med høy blyverdi kan i verste fall gi skader på nyrer, lever, nervesystemer og hjerne. Spørsmålet er hvor store mengder bly som kan avgis til vann, og deretter tas opp i menneskekroppen på ulike måter.

- Bading er ikke noe problem, selv om man gulper litt vann. Jeg ville latt barna mine svømme der, sier direktør for vannhygiene ved Norsk Folkehelseinstitutt, Truls Krogh til Dagbladet.no.

BLYBOMBE: I Blindleia går hyttene for tosifrede millionbeløp. På havbunnen ligger det tonnevis med giftig bly.
BLYFRI: Petter Stordalen valgte betong da vannledningene skulle senkes ned, i følge hans entreprenør Lillesand VVS.