Miljøbombe utenfor norskekysten

En russisk forsker hevder at store mengder kjemiske våpen er dumpet utenfor Bohuslen i Sverige. Forskere har funnet store mengder arsenikk i havbunnen utenfor Måskeskär i Bohuslen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk TV avslørte mandag kveld bilder av store mengder våpen fra 2. verdenskrig som de allierte dumpet på havbunnen i Skagerrak, ikke langt fra grensen mot Norge. Bildene viste hele båter som var blitt senket med farlige våpen om bord.

Det er det russiske geologiske forskningsinstituttet i St. Petersburg som har studert slam fra bunnen av Skagerrak. Tre prøver fra havbunnen viser store mengder arsenikk. Våpnene som skal være senket i området skal være kjemiske våpen som sennepsgass.

- Det ligger bra der det ligger, men blir langt farligere dersom det tas opp til overflaten, sier marinbiolog Karin Pettersson ved fylkesadministrasjonen i Vestra Götaland til det svenske nyhetsbyrået TT.

Svensk TV avslørte også at området som det nå lekker arsenikk i, brukes av fiskere, og de fant hummerteiner liggende på havbunnen mellom de farlige våpnene fra 2. verdenskrig.