Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Miljøbønnen

Du tror det ikke før du ser det: Kirkens grønne ansikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAGEN FØR KrFs landsmøte starter i Tønsberg, ble det kjent at miljøvernminister Knut Arild Hareide vil overføre penger fra Bellona til Den norske kirke. Profesjonelle og hardtslående Bellona som dermed opplever et kutt i støtten fra departementet på 200 000 kroner, ville bruke pengene på informasjonsarbeid overfor skoleelever. Kirken mottar på sin side 500 000 kroner - og vi minner våre lesere om at det er liten grunn til å tro at Hareide tøyser og tuller med oss - til menigheter som skal utvikle miljøvennlige gravkranser som brytes lettere ned, jobbing med plener og drifting av Kirkens miljøhjemmesider på nettet, ifølge Hareide. Det er nemlig her vi finner den snedige strategien for moderne miljøvern, miljøbønnen for meitemarken, skriver Aftenposten som siterer fra nettet: «Må Gud velsigne dere, små brødre og søstre under i komposten, medlemmer av den underjordiske forsamlingen.»

INGEN SPØK.Det viser seg nemlig at Kirkens miljøinnsats som går ut på å gjøre menighetene grønnere, ligger miljøvernministeren oppriktig på hjertet. Det er riktignok ministeren selv som kløner med ordbruken når han understreker overfor Aftenposten at pengene skal «gå til holdningsskapende arbeid som skal få fram Kirkens grønne ansikt». På den andre siden har Kirken sin egen miljøvernrådgiver, Hans-Jürgen Schorre, som ifølge seg selv samarbeider godt med Bellona. Og på hjemmesiden «kirken.no/miljo» inviteres også interesserte til å delta i Kristent nettverk for miljø og rettferd, pluss en rekke andre aktiviteter av ganske andre dimensjoner enn meitemarkbønnen. Og lurer du på hvorfor Kirken engasjerer seg i miljøarbeid i det hele tatt, er det ifølge Kirken fordi den er verdens største grasrotbevegelsen som bl.a. kan fremme motstand mot økt forbruk. Det er faktisk Kirkens vesen å være verdens største miljøbevegelse, kan vi lese på hjemmesiden.

DET OPPSIKTSVEKKENDE er likevel at KrFs miljøvernminister velger å uttrykke seg så hjelpeløst til Aftenposten at vi stimuleres til å mistenke ham for å ønske seg en kirke som reduserer sitt miljøarbeid til forbønn på det metafysiske plan og ikke blander seg opp i praktisk politikk. De av Kirkens menn og kvinner med samfunnsradikale tanker i hodet, er som kjent sjelden KrFs foretrukne når reell makt skal tildeles. Vi glemmer selvfølgelig ikke at Hareide lovet «å ta vare på Guds skaperverk» da han tiltrådte. Vi glemmer heller ikke at så lenge Kirken bidrar med kristelige kriterier for den sosial- og miljøetiske tenkningen, en type verdier som liksom står over andres verdier, så er det bra for KrF. Inntil det går for vidt og verdiene kommer i direkte motsetning til et KrF i samarbeid med høyrekreftene.

JEG TROR sant å si at KrF ville foretrekke at både Bymisjonen, Kirkens radikalere og Bellona samlet seg til minnestund for meitemarken, «de blinde arbeiderne under jorden» som skrevet står - på hjemmesiden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!