Miljødirektoratet: Avkrefter avliving

Miljødirektoratet avkrefter at det er fattet et endelig vedtak om at servalen Niño skal avlives.

AVLIVES IKKE: Først ble det kjent at Miljødirektoratet skulle avlive servalen Niño. Det stemmer ikke. Foto: Steffen Ljosheim
AVLIVES IKKE: Først ble det kjent at Miljødirektoratet skulle avlive servalen Niño. Det stemmer ikke. Foto: Steffen Ljosheim Vis mer
Publisert

I går, tirsdag, skrev NTB at Miljødirektoratet hadde besluttet å avlive servalen Niño.

Det fryktede vedtaket fikk i utgangspunktet dyrevernsorganisasjonen Noah til å reagere kraftig. Gjennom en presisering fra nyhetsbyrået viser det seg imidlertid ikke å medføre riktighet.

Avkrefter avliving

Dyret, som i sommer ble sett løpende rundt i sentrumsområdene i Bergen og i forlengelsen sørget for stor furoe, skal likevel ikke avlives.

Det bekrefter seksjonsleder Janne Øvrebø Bonhorst i Miljødirektoratet til NTB.

- Vi har ikke besluttet avliving av dyret, men per dags dato ser vi dessverre ingen gode løsninger for å ta vare på servalen, sier hun, og legger til:

- Det er viktig at folk er klar over at hold og innførsel av ville dyr er strengt regulert i Norge, og at ulovlig hold kan føre til straffereaksjoner og i mange tilfeller avliving av dyret.

Ulovlig import

Eieren av dyret, en ung kvinne, fikk servalen ulovlig importert til Norge i desember 2021.

Etter at servalen rømte i sommer, ble eieren siktet for å ha hatt den som husdyr og innført den til Norge. Hun har erkjent straffskyld.

Noah tilbød seg å overta hold av dyret - eller finne instanser som kunne ta hånd om den - eksempelvis hos et redningssenter i Sør-Afrika.

- At Miljødirektoratet avviser en praktisk, kostnadsfri og god løsning, er kritikkverdig. Vi håper de snur i saken, skrev Siri Martinsen, leder for dyrevernsorganisasjonen Noah, i en e-post til NTB tirsdag.

Miljødirektoratet hevder at det ikke vil la seg gjennomføre:

- Det vil være et brudd på CITES-konvensjonen å gi tillatelse til utførsel til Sør-Afrika for dette eksemplaret, og vi kan derfor ikke gi slik tillatelse, skriver Bornhost i en epost til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer